Index Vakbarát Hírportál

Mégsem csinál világinternetet a Google

2017. január 10., kedd 10:51

Az Alphabet épp a Skybox Imaging műholdas rendszer eladásáról tárgyal. Ezt a céget három éve vásárolták meg 500 millió dollárért. Az akkori tervek szerint a térképeit akarta kiegészíteni a fotókkal, de a későbbiekben akár internetelérést is nyújtott volna a műholdakról.

Úgy tűnik, ez utóbbi nem történik meg, a céget a Planet Labsnek szeretnék eladni. A Google anyacége, az Alphabet szép lassan meghátrál egykori ambiciózus tervétől. Októberben például a Fiber szupergyors internetszolgáltatás munkatársainak kilenc százalékától vált meg.

A cég startégiát váltott. Korábban maga akart műholdakat fejleszteni, fel is vett szakértőket, köztük 2013-ban Greg Wylert, a terület egyik úttörőjét. Egymilliárd dollárosra tervezték a projektet. De egy évvel később Wyler elhagyta az Alphabetet, hogy saját alapítson, a OneWebet. Nem sokkal később a Google részesedést vásárolt Elon Musk SpaceX-ében, amely nagyon sok műholdat bocsát fel.

A Skybox és a Planet versenytársak voltak, mindkét cég kicsi, de működő műholdakat gyártani. Mindkét cég azt szerette volna, ha több tucatnyi, később több száz műholddal szórta volna körül a Földet. Olyan műholdakkal, amelyek a lehető legrészletesebb képet készítették volna a felszínről.

Számtalan módon fel lehet használni az így szerzett képeket. Például naprakész adatok lettek volna az erdőirtásokról, pontosan tudták volna, hány autó parkol hétvégénként a nagy bevásárlóközpontokban akciókra lesve.

Rovatok