Index Vakbarát Hírportál

A Linkedin és az Ebay alapítói megvédenének a mesterséges intelligenciától

2017. január 12., csütörtök 09:15

A LinkedIn és az eBay alapítói komoly összegeket áldoznak arra, hogy a mesterséges intelligenciát biztonságos korlátok között tartsák, illetve az emberiség felkészüljön az esetleges veszélyre. Reid Hoffman a LinkedIntől és Pierre Omidyar az eBaytől egyenként tízmillió dollárt adott az ez irányú kutatásokra.

Az Ethics and Governance of Artificial Intelligence Fund máshonnan is kapott már nagyobb összeget, így jelenleg összesen 27 millió dollárból gazdálkodhatnak. A kutatások az MIT Media Lab és a Harvard Berkman Klein Center for Internet and Society laborjaiban folynak.

A mesterséges intelligenciának most csak az előnyeit  élvezzük, nagyon sok olyan feladatot megoldanak, amelyre nélkülük nem lennénk képesek, vagy csak nagyon sok idő és erőforrás segítségével. Ugyanakkor sokan arra figyelmeztetnek, hogy rossz irányba is fordulhatnak a dolgok. És nem holmi összeesküvés hívők vagy túlzott fantáziával rendelkezők, hanem például a Fehér Ház vagy Elon Musk nonprofit szervezete az Open AI.

Nem kell rögtön a Terminátorra gondolni, ennél sokkal elemibb a probléma. A mesterségesintelligencia-rendszerek úgy működnek, hogy elképesztő mennyiségű adatot elemeznek. Ezeket az adatokat persze az emberek kategorizálják összes feltevésükkel és előítéleteikkel. Az egyik legnagyobb kihívás most az, hogy biztosítsuk, az emberek által tanított gépek nem veszik át ezeket.

Az említett laborokban azt kutatják, hogyan lehet ezeket a mesterséges intelligenciákat úgy megtervezni, hogy előítéletektől függetlenül döntsön például oktatásban, közlekedésben vagy akár bűnügyekben. A kutatócsoport kommunikációs stratégiát is megpróbál kialakítani, hogy a közvéleményt is megismertesse a mesterséges intelligencia komplexitásával.

Rovatok