Index Vakbarát Hírportál

Még idén önvezető repülő autót tesztelne az Airbus

2017. január 16., hétfő 16:27

A repülőgépgyártó Airbus cégcsoport még idén tesztelni akarja egy önvezető, egyszemélyes repülő autó prototípusát, közölte a cégcsoport vezére, Tom Enders egy müncheni szakkonferencián a Reuters tudósítása szerint. Az Airbus tavaly létrehozott egy Urban Air Mobility (kb.: Városi Légi Mobilitás) nevű divíziót, ami egyebek mellett ezt kutatja, vagy például azt, hogyan vihet egyszerre több utast egy helikopterszerű jármű. 

A cél az lenne, hogy az emberek egy app segítségével lefoglalják a járművet, nagyjából úgy, ahogy az Uber és hasonló közösségi autómegosztók működnek, mondta.

"Száz éve a városi közlekedés lement a föld alá, most megvan a technológia, hogy a föld fölé menjünk", mondta az Airbus-vezér a DLD konferencián. Hozzátette: kísérleti fázisban járnak, és nagyon komolyan veszik a fejlesztést. Azt is mondta, hogy milyen előnyökkel járna ez az egész, például kikerülhetők lennének a dugók, olcsóbb lenne az infrastruktúrafejlesztés, mert nem kéne "dollármilliárdokat önteni a betonutak és hidak építésére".

A Reuters aztán megkérdezte az Airbust, hogy mennyi pénzből fejleszenek, de nem kaptak választ.

Rovatok