Index Vakbarát Hírportál

Fenékmosást szabványosítottak Japánban

2017. január 20., péntek 07:05

A bomló nyugati világban szinte teljesen ismeretlenek a Japánban használatos okosvécék, pedig ezek a fő funkción túl a sejhaj tisztítását is megoldják, piszkos papírmunka nélkül. A szigetországban járt kollégáink rémtörténeteket meséltek a feltuningolt csészékről, és inkább nem próbálták ki a hightech japán módszert, nehogy rossz véget érjen a spriccelés.

Az okosvécéket gyártó japán vállalatok – köztük a Toto, a Toshiba és a Panasonic – éppen az idegenek félelmei miatt döntöttek úgy, hogy a fenékpucolónak egységesítik a nyelvezetét. Abban bíznak, hogy az ikonok végül nemzetközi szabvánnyá emelkednek, és ezentúl a japánul nem tudó idegenek is bátrabban nyomják majd, és a gombokat is.

A gyártóknak ölükbe pottyant egy jó lehetőség: 2020-ban Tokióban lesz az olimpia, és sok kellemetlenséget elhessegethetnek azzal, hogy az odalátogató tengernyi turista tiszta tomporral terpeszt majd a stadionjaikban. (Persze az ottani olimpia szervezői nem emiatt vannak szorult helyzetben, de ez már más lapra tartozik.)

Az ikonok alapján egyértelmű, hogy a mosógépgyártók nyomában jártak a vécéipari szabványosítók. Íme az ikonok megfejtése, balról jobbra:

  1. Ezt a medvét jobb lesz bezárni (fedél lehajtása és felnyitása)
  2. Ehh, már megint nem hajtotta le az ülőkét
  3. Csata a Hatalmas Víziszörnnyel (nagy adag víz segítségével)
  4. Nincs itt semmi látnivaló, elég lesz csak egy kicsit lehúzni
  5. Támadás vízzel, hátulról
  6. Golyós csobogó
  7. Üvöltő szelek
  8. Kikapcsolás

Bizonyos japán vécék zenélnek is, de ennek könnyen találnak egységes jelet, hiszen ennek már rég lerakták a sztenderjeit a barnaárut gyártó vállalatok.

(via Verge)

Rovatok