Index Vakbarát Hírportál

Biztonsági szakértők kritizálják Trump gmailes címét

2017. január 26., csütörtök 22:37 | aznap frissítve

Az elmúlt hetekben a hivatalos @POTUS Twitter-fiókot – az amerikai elnök, Donald Trump Twitter-profilját – egy privát emailcímmel kötötték össze. Emiatt sokakban felvetődött a kérdés, hogy mennyire lehet biztonságos, mivel Trump Twitterét egyre többen követik.

A felhasználók is láthatják az első betűjét annak a szolgáltatónak, amit a bejelentkezéshez, illetve az elfelejtett jelszó küldéséhez választunk. A Twitter-profilt amerikai idő szerint délután 1 óra körül mozgatták át a Whitehouse.gov tartományba, miután sokan megkérdőjelezték, hogy mennyire lehet biztonságos a Gmail használata.

Are you actually fucking kidding me

(and yes this is real, @POTUS is tied to a Gmail account) pic.twitter.com/LUdeNkEF1O

— Alex Zalben (@azalben) 2017. január 26.

Nem világos, hogy az emailen keresztül feltörhető-e a Twitter-profil; a Twitter már régóta kétlépcsős megerősítést használ, a kiemelt fontosságú profilokat viszont gyakran ennél is összetettebb módszerekkel védik. A Twitter ezzel kapcsolatban még nem reagált a megkeresésekre.

Trumpot sokan kritizálták a biztonsági szakértők, amiért még mindig az ellenőrizetlen Android telefonját használja, és a stábjában is sokan használnak privát emailcímeket. Ezzel az a baj, hogy a nem ellenőrzött fiókok nemzetbiztonsági kocákzatot jelentenek. A választási kampányban maga Trump is rengeteget bírálta Clintont a hanyag emailkezelése miatt.

A biztonsági kockázat pedig egyre növekszik. Mivel Trump bejegyzései a közösségi médiában gyakran részvényárfolyamok zuhanásához, illetve diplomáciai bonyodalmakhoz vezetnek, az elmúlt hetekben egyre többen figyelik a politikus aktivitását a Twitteren.

Rovatok