Index Vakbarát Hírportál

Soha ennyi DDoS támadás nem volt még egy évben

2017. február 6., hétfő 15:22

Kifinomultabb módszerekkel, botnetté alakított tömbösített eszközökkel támadtak tavaly a hekkerek, ráadásul egyre valószínűbb, hogy nagyobb és fontosabb célpontokat keresnek, ezzel bizonyítva képességeiket. A Kaspersky Lab adatai szerint tavaly nyolcvan országban észleltek DDoS támadást. Egy évvel korábban még 67 érintett ország volt.

A cég azt is nézi, hogy melyik országban volt a legtöbb áldozat az ilyen támadásokkal, Németország és Kanada került most az első helyre. Tavaly még Olaszország és Hollandia vezette a listát. A támadások 76,9 százaléka Kínában vagy Kína ellen történt, 7,3 százalék az Egyesült Államokban, 6,3 százalék Dél-Koreában.

A leghosszabb DDoS támadás rekordideje is megdőlt, összesen 292 órán keresztül tartott. Tavaly dőlt meg az egy nap alatt indított támadások összegének rekordja is, november 5-én összesen 1915 támadást regisztráltak világszerte.

Az egyik fő tendencia, hogy egyre több támadást intéznek IoT eszközökről. Ezek ugye az internetre kapcsolódó okoseszközöknek nevezett készülékek, mint az okoshűtők, ingatlanokat figyelő kamerák, netről irányítható kávéfőzők. Főleg az év első felében volt sok az ilyen jellegű támadás, a második félévben nagy volt a csökkenés. Ez annak is köszönhető, hogy valószínűleg hatékonyabbá tették ezen eszközök védelmét. Az év vége felé az alkalmazásokon keresztüli támadások váltak jellemzővé.

A Kaspersky Lab szerint idén egyre összetettebb SSoS és gyakoribb IoT eszközökből álló botnet támadások várhatók. Az IoT eszközök képesek komplex DDoS támadások indítására, beleértve az applikáció álcáját és a titkosított támadásokat. Az IoT eszközök még mindig nincsenek kellő informatikai védelemmel ellátva.

Rovatok