Index Vakbarát Hírportál

Színváltó hajfestéket mutattak be

2017. február 21., kedd 15:36

Lauren Bowker cége, az Unseen olyan hajfestéket gyártott, ami a hőmérséklet-változás vagy a környezete alapján változtatja a színét.

Az Unseen alapvetően divatcég; Bowkert a divatvilágban csak az Alkimista néven emlegetik. Stílusirányzatuk, az úgynevezett reaktív divat többféle színváltó technológiát használ, és profi anyagtudományi szakértőket foglalkoztat.

Az új hajfestéket, a FIRE-t a London Fashion Weeken mutatták be. A különleges vegyi összetételű hajfesték a környezeti hatásoknak megfelelően ölthet fel korábban nem látott árnyalatokat. A FIRE-t szándékosan úgy tervezték, hogy reagáljon a környezeti változásokra: a színárnyalatok a finom pasztellektől az élénkvörösig terjednek.

A festékanyagok ugyanolyan elven működnek, mint az emberi sejtek a hőszabályozás hatására - vagyis bizonyos inger bizonyos reakciót vált ki. A FIRE hőérzékenysége is ilyen. Egy bizonyos hőmérséklet alatt vagy fölött egyes szén alapú molekulákban visszafordítható reakció játszódik le. A hőmérséklet ugyanis kihat a molekulák stabilitására, és ez megváltoztatja a fényelnyelő képességüket. Emiatt látjuk másnak a színeket is.

A különböző hajfestékek veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amik akár a haj teljes kihullását okozhatják. A FIRE tervezői épp ezért figyeltek rá, hogy „kevéssé mérgező összetevőket” használjanak. A festékhez használt káros anyagok polimer stabilizációja révén eltávolíthatók az egészségre veszélyes molekulák, így biztonságosabbá válik a hajfestés. Lauren Bowker szerint a FIRE biztonságos, és sem a fejbőrt, sem a hajszálakat nem károsítja.

Ha a FIRE-ből tényleg boltban kapható terméket akarnak gyártani, az Unseennek még optimalizálnia kell a találmányt, és szigorú toxikológiai vizsgálatokat kell végezni a bevezetése előtt. A folyamat már megkezdődött; azt is vizsgálják, hogy milyen hatása van a vegyszereknek a testre, illetve véglegesítik a majdani színárnyalatokat.

Rovatok