Index Vakbarát Hírportál

Saját tévészolgáltatást indít a Youtube

2017. február 28., kedd 23:17

A YouTube havi 35 dolláros áron streamelős tévészolgáltatást indít Amerikában, jelentette be a cég kedd este Los Angeles-i sajtótájékoztatóján, egy nappal azután, hogy kiderült: naponta egymilliárd órát youtube-ozunk.

A kedd este bejelentett YouTube TV-re ráadásul nem kell sokat várni az amerikaiaknak, hónapokon belül rajtol a szolgáltatás.  A dolgot nagyjából úgy kell elképzelni, hogy az előfizetők a nagyobb tévécsatornák streamelt műsorát nézhetik majd a nethez csatlakoztatott tévéiken vagy egyéb eszközeiken, plusz ott lesznek természetesen a YouTube-on elérhető tartalmak is. 

Ami a kínálatot illeti: az alapcsomagban hozzá lehet férni a nagyokhoz, vagyis az ABC-hez, a CBS-hez, a FOX-hoz és az NBC-hez, valamint a népszerű csatornákhoz. Összesen 30-40 adó jár majd a csomaghoz. Sportból például bőséges lesz a kínálat: az ESPN család szinte teljes kínálata mellett bekerül a Fox Sports 1, 2 és az NBCSN is. Az alapcsomagon túl plusz pénzért további adókra is elő lehet fizetni, például a Showtime-ra. 

Ugyanakkor nem lesz CNN, MTV és AMC sem. 

Egy előfizetést hatan tudnak használni, így a családban szét lehet szórni a hozzáféréseket. Az is jól hangzik, hogy a felhasználók korlátlan mennyiségű adást rögzíthetnek, azok el lesznek raktározva a felhőbe. A hozzáférések személyre lesznek szabva az alapján, hogy milyen műsorokat szeret az illető, és ezek alapján a YouTube TV ajánl továbbiakat, valahogy úgy, ahogy a Netflixnél. 

A legtöbb műsort tévén, számítógépen, mobilon vagy táblagépen is lehet követni, mobilon egy külön applikáció kell ehhez, tehát nem az eddigi YouTube-appon keresztül megy majd a dolog. Az új applikáció három nagy részre lesz osztva: a saját könyvtár, ahol a rögzített műsorokat lehet megtalálni, az élő adás, ahol egy gombnyomással indítható a rögzítés, és a kezdőképernyő, ahol különböző műsorajánlatok lesznek, mert hát pár napnyi használat után úgyis kiszimatolja majd a felhasználok ízlését a szolgáltatás. 

Akadnak azért kisebb megkötések: például az NFL-meccsek mobilon blokkolva lesznek a Verizon és az NFL szerződése miatt, de tévén vagy számítógépen már lehet őket nézni. 

És akkor a végére a rossz hír: bár Amerikában tényleg hónapokon belül elindul a szolgáltatás, de a cég egyelőre nem tervezi, hogy más országokban is elindítják. 

Rovatok