Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták az egyetlen F–35B szimulátort

2017. március 5., vasárnap 11:05

Kétmilliárd dollár egy szimulátorra? Nem sok az? De igen – ennyi pénzből egy B–2 Spirit lopakodó nukleáris bombázót lehetne építeni.

De ez a kétmilliárd dolláros szimulátor egy 123 millió dolláros géppel tanít meg repülni, amivel egy 3,8 milliárd dolláros, 280 méter hosszú repülőgép-hordozóra is le kell szállni. Ezt a legjobb pilótáknak is gyakorolniuk kell. Szóval sok az a kétmilliárd dollár, de sokat lehet spórolni vele.

A Wired újságírói voltak a világon az elsők, akiket beengedtek a Brit Királyi Légierő wartoni kiképzőközpontjába. A stáb nem készíthetettt felvételt a szimulátor kezelőfelületéről – az katonai titoknak számít –, de megnézhették, hogy működik élesben a BAE Systems rendszere.

A fejlesztést idén februárban fejezték be. A pilóták teljes, 360 fokos szögben látják maguk körül a szimulált környezetet, és gyakorolhatják a függőleges leszállást (shipborne rolling vertical landing, SRVL). Ilyet még senki nem csinált éles helyzetben az F–35B-vel, és nem is fog, amíg a Queen Mary Elizabeth repülőgép-hordozó rendszerbe nem áll 2018-ban.

A szimuláció élethűségét Pete Wilson, a BAE Systems tesztpilótája finomhangolja: az ő dolga, hogy az élmény a lehető legjobban megközelítse a valóságot. Szerinte vannak olyan elemek, amiket lehetetlen reprodukálni: ilyen az, amikor a pilóta a repülőgép-hordozó fölött lebeg a géppel. Azt semmi más nem közelíti meg, csak a valóság. Más elemek, mint például a hang- és képhűség viszont kiválóan sikerültek: állítólag úgy beleélhetjük magunkat, mint egy virtuális valóságba.

Rovatok