Index Vakbarát Hírportál

Mérges kenyérpirítóra hasonlít a VW önjáró autója

2017. március 7., kedd 09:20

A Volkswagen bemutatta Sedricet, a cég önjáró autójának koncepcióját. Sedric teljesen automata, nincs benne se kormány, se pedál és egy gombnyomással hívható, ha szükségünk van rá.

A német autógyártó teljesen az alapoktól gondolta újra az automata autó koncepcióját. Szakítani próbál az eddig ismert megoldásokkal, a kormányon és a pedálokon kívül az autó belsejét is teljesen átalakították. Úgy néz ki, mint egy koktélbár kanapékkal, asztalokkal. Fontos megjegyezni, hogy egyelőre csak ötletről van szó, a gyár mérnökeinek és dizájnereinek fejében él csak.

Az autót a genfi autókiállításon mutatták be és az önjáró autók jövőjének fontosságát szeretnék vele kiemelni. A bemutatón röpködtek az ilyenkor szokásos hívószavak, mint fenntarthatóság, egyéni mobilitás, jövő, a család barátja.

Ez utóbbi kifejezésre érdemes felfigyelni, mert az autógyártók egyre inkább úgy gondolnak a jövő autójára, mint valami családi kedvencre. Jön, kacsint, elvisz minket. A Toyota is valami hasonlót mutatott be a CES-en, Yui néven.

Sedricet két helyen fejlesztették és állították össze. Egyik része Potsdamban, másik része Wolfsburgban készült. Az autóban lévő dizájnelemek egyes részei már az elkövetkező néhány év VW-autóiban is megjelennek. Ez azt is jelenti, hogy Sedric nem egy kész autó, inkább egy ötletbörze, amelyből majd válogatnak a gyár mérnökei és beemelik a következő modellekbe.

Rovatok