Index Vakbarát Hírportál

A Wikileaks odaadja a techcégeknek a CIA-s hekkelésekről szóló adatait

2017. március 9., csütörtök 21:44 | aznap frissítve

Az MTI azt írja, hogy a Wikileaks kiszivárogtató portál odaadja az összes, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hekkereszközeiről szerzett információját a technológiai cégeknek, hogy azok a szoftverek fejlesztésével és frissítésével garantálni tudják az emberek biztonságát, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Julian Assange, a Wikileaks alapítója.

Jonathan Liu, a CIA szóvivője közleményben reagált a hírre: "Mint már korábban elmondtuk, Julian Assange nem éppen az igazság és tisztesség bástyája". A CIA folytatja a hírszerzést annak érdekében, hogy "megvédje Amerikát a terroristáktól, az ellenséges nemzetállamoktól és más ellenségektől", tette hozzá. A technológiai cégek egyelőre nem reagáltak Assange bejelentésére, a Microsoft szóvivője még korábbi közleményben tudatta, hogy a cég vizsgálatot indított, az Apple pedig azt állítja, hogy a legújabb frissítéseiben már nincs meg az a biztonsági rés, amelyet a CIA hekkerei kihasználtak.

Mint ismert, a Wikileaks kedden hozott nyilvánosságra egy rakás CIA-s belső dokumentumot, és azt ígérték, hogy ezzel egy olyan szivárogtatási sorozatot indítottak el, amely a “bizalmas dokumentumok valaha volt legnagyobb publikálása az ügynökségről”. A dokumentumok egyebek között arról szólnak, hogy a CIA milyen eszközöket használ hírszerzésre, hogyan alakít át például okostévéket és okostelefonokat lehallgatóberendezésekké, vagy milyen módszerekkel veszi át az uralmat számítógépek fölött. A szivárogtatás jelentőségéről és részleteiről ebben a cikkünkben olvashat hosszabban.

Rovatok