Index Vakbarát Hírportál

Üres tenyerünkkel fizethetünk a boltokban

2017. március 13., hétfő 09:02

Hamarosan úgy is bevásárolhatunk a boltokban, hogy teljesen üres zsebbel, pénztárca nélkül lépünk be az ajtaján. Az amerikai Keyo nevű startup ugyanis azzal kísérletezik, hogy a tenyerünk leolvasásával azonosítsa a vásárlókat, illetve azok bankszámláját.

A vérünkben van a vásárlás

A Keyo vénaszkennerre építené a biometrikus vásárlási platformját, ezt a rendszert hazánkban néhány futballstadion kapujában már megismerhették a szurkolók. A személyes azonosítás a tenyérben lévő erek leolvasásával történik meg, tehát a Keyo rendszerét használva nemcsak a plasztikkártyától szabadulhatunk meg, de mobilra és semmilyen más eszközre nem lesz szükség.

A kulcsokat, kártyákat, jegyeket és okmányokat is helyettesítheti a jövőben a tenyerünk - ebben reménykednek a Keyo alapítói, Jaxon Klein és Cayetana Polanco.

Amikor egy vevő a tenyerével akar vásárolni, először beüti a terminálba a kódját, majd az eszköz két infravörös képet készít a tenyérben lévő vénák egyedi mintázatáról. Ezt az információt titkosítva elküldik a szerverekre, ahol megtörténik az azonosítás, és ezt követően már csak rá kell nyomni az oké gombra a kassza kijelzőjén.

A Keyo szerint a véna szkennelése biztonságosabb, mint az ujjlenyomat, az írisz vagy az arc felismertetése, mert jóval rejtettebb, nehezebben megszerezhető az erek mintázata. A rendszerük ötmillió referenciapontot vizsgál, és a vér áramlását is figyeli, hogy ne lehessen levágott kézfejjel átverni a leolvasót.

Most Chicago környékén tesztelik a Keyo eszközét, de talán hozzánk is eljut majd ez a modern és egyszerű megoldás.

Rovatok