Index Vakbarát Hírportál

Cuki autók lepik el London utcáit

2017. április 6., csütörtök 09:07

A londoni Heathrow Repülőtéren már használják az első önvezető autókat, amik rövidesen a brit főváros utcáin is feltűnhetnek. A járművek háromhetes tesztüzemben fognak közlekedni Greenwichben.

A számítógéppel vezérelt járműveket az Oxbotica fejlesztette. A csúcssebességük 16 kilométer óránként. Egyszerre négy személyt szállíthatnak. Pedál vagy kormány nincs bennük. A tesztben eddig ötezren vetek részt. Az elektromos autók közül hetet rövidesen az utcára engednek a Greenwich-félszigeten; várhatóan az O2 Arena környékén lehet majd elcsípni őket.

Graeme Smith, a  cég ügyvezető igazgatója a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a járművet úgy tervezték, hogy még a gyalogosoktól hemzsegő környéken is biztonságos legyen. A járművek navigációját három lézer és öt kamera segíti; ezek segítségével tájékozódnak az O2 Arena folyópartján, miközben odafigyelnek a biciklisek és gyalogosok épségére is. Az utasokon kívül a cég egy munkatársa is a járműben utazik, hogy beavatkozhasson, ha esetleg történne valami.

Marine 3 having a quick race with a #driverless shuttle undergoing trails along the Thames Path at North Greenwich. @GATEway_TRL pic.twitter.com/F8w78i6AzS

— MPSonthewater (@MPSonthewater) April 5, 2017

Az csak ráadás, hogy ezek az önvezető autók hihetetlenül cukin festenek. A Gateway logó körüli kör pont úgy fest, mint egy szem, a hűtőrács helyén látható kis bemélyedés egy szájra emlékeztet, a szélvédő pedig egy magas homlokra. Nem kell túl sok fantázia hozzá, hogy belelássunk az autóba egy hatalmas koponyájú, mégis megejtő ostobasággal bámuló helyes kis delfint.

Rovatok