Index Vakbarát Hírportál

A telefon mozgásából kitalálható a PIN-kódunk

2017. április 11., kedd 10:32

Brit kutatók szerint a telefonokba épített szenzorok adatbiztonsági kockázattal járnak: az általuk összegyűjtött adatokból a kutatók első próbálkozásra 70 százalékos pontossággal fel tudták törni a mobil négy számjegyű PIN-kódját, az ötödik próbálkozásra pedig már 100 százalékban sikerrel jártak – írja a Techcrunch. A PIN-kódok abból következtethetők ki, ahogy a beírásukkor a telefont megdöntjük a kezünkben.

A Newcastle-i Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint  a szenzorokból nyert adatok alapján egy sor más jellegű információ is kideríthető a felhasználóról, például hogy éppen ül, sétál vagy autózik-e. A kutatást vezető Maryam Mehrnezhad szerint az a gond, hogy a mobilra telepített appok és webes appok is hozzáférhetnek a készülék szenzoraihoz, de ehhez nem minden esetben kérnek engedélyt. 

A legaggasztóbb a mobilböngészők esete, mert ha ezekben kártékony kódot futtató oldalt látogatunk meg, és az oldal a háttérben nyitva marad, gyakorlatilag bármihez hozzáfér, amit a telefon összegyűjt rólunk. A kockázat pedig a hordható kütyük és a Dolgok Internete térnyerésével a jövőben várhatóan csak még tovább fog nőni.

A kutatók jelentették is az eredményeiket a nagy mobilos cégeknek, és segítenek is nekik a probléma megoldásában, ami ezzel együtt se egyszerű feladat, pláne, hogy a cégek – és nagy valószínűséggel maguk a felhasználók – nem szívesen válnának meg a szenzorok adataira építő kényelmi szolgáltatásoktól az adatvédelem kedvéért.

Rovatok