Index Vakbarát Hírportál

A Google tovább harcol az álhírek ellen

2017. április 27., csütörtök 12:45

A Google újabb intézkedéseket jelentett be, amelyekkel az álhírek elleni harcot akarják felpörgetni.

A céget a Facebookhoz hasonlóan sok kritika érte az utóbbi évben, és főleg a Donald Trump elnökválasztási győzelme utáni hónapokban, hogy nem tesz eleget azért, hogy elzárja a csapot az emberekre ömlő álhírfolyamon. A Google esetében konkrétan azt kifogásolták sokan, hogy a keresője az érzékeny témákkal kapcsolatban prominens helyen dob fel kamu információkat tartalmazó, vagy egyenesen támadó tartalmakat, sőt olykor már a keresés beírásakor ilyen kifejezéseket javasol.

Ez ellen a Google – megint csak a Facebookhoz hasonlóan – folyamatosan, bár óvatosa próbál lépéseket tenni. Legutóbb például két hete jelentették be, hogy jelezni fogják a találatok között, ha egy elismert tényellenőrző oldal már megcáfolt vagy megkérdőjelezett egy-egy vitatott állítást.

Több visszajelzés, több ember

Ezúttal három fő változást vezet be a cég. Két új eszközt ad a felhasználók kezébe, hogy jelenthessék, ha problémás keresési találatokat látnak, ami alapján aztán az algoritmus igyekszik tanulni, hogy ügyesebben szűrje ki a kamut. Emellett emberi alkalmazottak is fognak dolgozni azon, hogy az algoritmus pontosabb és hitelesebb találatokat dobjon fel. A változtatások lényege:

Hogy mindez mennyire lesz hatásos, azt majd csak idővel látjuk meg – mint ahogy azt is, hogy a változások milyen hatással lesznek például a legitim híroldalakra: átrendezi-e például az erőviszonyokat, ha a népszerűség jelentősége tényleg visszaszorul.

A projekt egyébként Owl, vagyis bagoly kódnéven fut. Itt a szerkesztőségben felmerült, hogy a névválasztást indokolhatná, hogy a baglyok olyanok, mint az álhírek: nem azok, mint aminek látszanak. A Google szerint viszont nincs semmi különösebb oka a névválasztásnak.

Rovatok