Index Vakbarát Hírportál

Norvég fjordot ne Google Mapsszel keressen

2017. május 4., csütörtök 22:06

Norvégia teljes területét korábban vastag jégtakaró fedte. Amikor a jégtakaró elkezdett felolvadni, gleccserek váltak le és indultak a tenger felé, amik lassan kialakították azokat a fjordokat, amik ma rengeteg turistát vonzanak az országba. Ezek a turisták általában nem hisznek az útjelző táblákban, helyette a Google Mapsre bízzák magukat és jól meg is szívják

A Norvégia dél-nyugati részén található Preikestolen vagy magyarul Szószék szikla 604 méterre magasodik a Lysefjorden - Fény-fjordja - fölé. Ez utóbbi 40 kilométer hosszú, világos színű gránitsziklák szegélyezik, és van köztük több mint 1000 méter magas is. Ezek a látványosságok vonzzák a turistákat, csakhogy a Google Maps nem tudja jól belőni, merre is az arra, így a pórul járt emberek végül Fossmork faluban kötnek ki.

A faluhoz vezető út állítólag borzalmas, és bár lehet látni a Fény-fjordját, 30 kilométerre van a  Preikestolentől, ráadásul a fjord rossz oldalán. A helyiek szerint napi 10-15 autó áll meg a faluban a nyári szezon alatt, köztük kínai, japán és amerikai turisták is, akik vagy dühösen visszafordulnak, vagy jobb híján távcsövekkel kukkolják azokat a helyeket, ahová el szerettek volna jutni.

A Google Maps valaminek a Lysefjorden - hídon keresztül vezeti az embereket a faluba egy kanyargós, rossz minőségű úton. A Google már jelezte, hogy dolgoznak a probléma megoldásán.

Rovatok