Index Vakbarát Hírportál

A norvégok 2037-re vákuumvonattal közlekednének

2017. május 23., kedd 18:53

A norvég Zöld Párt megvalósítaná az igazi Vasember, Elon Musk vákuumvonat elképzelését, a Hyperloopot. 20 éven belül a szupervonaton közlekedhetnének a norvégok Oslo és Koppenhága között.  

Per Espen Stoknes, a Zöld Párt képviselője szerint a környezetbarát közlekedéssel igazi értéket lehet teremteni és nem lenne kimaradni a nagyvárosok között hamarosan létrejövő hálózatból. Stoknes elmondta, hogy a többi párt egyelőre még nem nagyon érdeklődik a dolog iránt, viszont ha rájönnek, hogy ez nem csak valami zöld fantázia, hanem maga a valóság, akkor biztos felszállnak ők is a bandwagonra.  

A Hyperloop a jövő

A Hyperloop Musk szerint egy egészen új típusú tömegközlekedési rendszer lenne, aminek a működési elve valahol egy hiperszónikus repülő, egy léghoki-asztal, és egy railgun (elektromágneses alapon működő ágyú) között van. A közlekedési baleset elképzelhetetlen rajta, az időjárás változása nem zavarja, és 3-4-szer gyorsabb, mint a mai legmodernebb szuperexpresszek, de még egy utasszállító repülőt is lehagyna. Az egész rendszer napenergiával üzemelne, és az előzetes számítások szerint önfenntartó lenne, sőt, akár több energiát is termelhetne, mint amennyit fogyaszt. 

Az éles bevetésig persze még sok van hátra, de már megkezdődött az első személyvagon-prototípus legyártása. A vonat Dubai-ban lesz tesztelve, a norvég zöldek arra számítanak, hogy 2037-ig náluk is bevetésre kerülhet. Az Oslo-Koppenhága távolság 480 kilométer, ami a 970 km/h-ás vonattal nagyjából 29 perc alatt megjárható lenne.

Rovatok