Index Vakbarát Hírportál

Robotszázadot állít fel a rendőrség Dubajban

2017. május 23., kedd 09:33

Dubajban a héten mutatják be az első robotrendőrt. Egyelőre még kevés teendője lesz, de a nagyszabású tervek között szerepel egy egész robotrendőrség felállítása. Ha minden a tervek szerint halad, 2030-ra a rendőrök 25 százaléka robot lesz.

A héten azonban csak egy robot áll szolgálatba. Humanoid lesz, az emberek bűneseteket tudnak jelenteni neki, kérdéseket tehetnek fel, illetve a szabálysértési büntetéseket is be lehet fizetni nála.

Letartóztatni tehát egyelőre nem fog senkit a robotrendőr, sem üldözőbe venni. De ez csak a kezdet, a dubaji rendőrség szeretné, ha a jövőben majd ezekre is képesek lennének robotizált társaik.

A robotot egy spanyol cég, a PAL Robotics fejlesztette, majdnem száz kilogrammos, 168 centiméter magas, és teljesen úgy néz ki, mint egy ember. Kilenc nyelven beszél, és teljesen az igényekre alakítható. A prototípust 2011-ben mutatták be.

A robot ezenfelül még arcfelismerő funkcióval is rendelkezik, bár ez a technológia még csak 80 százalékos pontossággal működik. A szemein keresztül mindenesetre folyamatosan küldi az élő képet a rendőrségre az elemzőknek.

Rovatok