Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglant kaphat a Silk Road alapítója

2017. június 1., csütörtök 13:52

Akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik Ross Ulbrichtet, a SilkRoad alapítóját. Ulbricht hét vádpont miatt állt bíróság elé; többek között drogcsempészettel és pénzmosással gyanúsították. A bíróság a héten elutasította a fellebbezését, így könnyen lehet, hogy Ulbrichtnek hamarosan börtönbe kell vonulnia.

A SilkRoad 2011 februárjában indult. A web sötét oldalán működő online feketepiacot a Tor böngészővel lehetett elérni. A hatóságok hiába próbálták betiltani, mivel maga az oldal rejtve üzemelt, a Tor hálózaton, így nyugodtan lehetett akár online drogkereskedelemre is használni. Használták is: tízezer meghirdetett termékből hétezer illegális kábítószer volt. A DEA és az FBI ezt már nem nézték jó szemmel. 2013 októberében lefoglalták az oldalt.

Ubricht ellen 2015-ben indítottak eljárást. A vádlott arra hivatkozva fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, hogy a bíróság jogosulatlanul fért hozzá bizonyítékként használt dokumentumokhoz. Azt is kifogásolta, hogy az életfogytig tartó börtönbüntetés igazságtalan; hasonló bűncselekményekre nem szoktak ekkora büntetést kiszabni.

Valóban nem. Az ilyen súlyos büntetési tételeket általában a legnagyobb drogkartellek vezetőinek tartogatják. Annak meg is van az oka: az igazságszolgáltatás csak így érheti el, hogy a drogbárók ne okozhassanak több kárt a társadalomnak. De hiába, hogy Ulbricht nem egy kiköpött narcotraficante, a hatóságok szerint a SilkRoad legalább akkora veszélyt jelent a társadalomra, mint mondjuk a Los Zetas.

Rovatok