Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes terepre tévedt a Microsoft

2017. június 10., szombat 00:06

Évtizedeken át egyfajta üzleti álompárként tekintett a világ a Windowsra és az Intel x86-os processzoraira, de a Wintel nével elhíresült szövetség ma már inkább teher lehet a Microsoft szemében, hiszen a kütyüiparban az okostelefonoké lett a domináns szerep. Ezen a piacon pedig már nem az Intel a nyerő. Készül is a Windows 10-nek egy változata, amely az operációs rendszer minden funkcióját elérhetővé teszi ARM-on.

Az Intel azonban éppen most ünnepli a pc-kben használt x86-os architektúra 39. születésnapját, és ennek örömére közzétett egy blogbejegyzést arról, hogy mennyi rengeteg pénzt ölt bele ebbe az egészbe. És ha már ennyi pénzt ölt bele, a levédett szabadalmaival rendesen megszorongatta az összes olyan céget, amelyik megpróbált az x86-ra építeni. Az AMD, a Cyrix, a VIA és a Transmeta tudna mit mesélni, hogy mennyire érdemes kikezdeni az Intellel. A szabadalmak emlegetése nem lehet véletlen,

könnyen lehet, hogy a mobilcsipeket gyártó Qualcomm is hamarosan felkerül az Intel célkeresztjébe kerülő vállalatok listájára.

A vadiúj Snapdragon 835 csippel idén több gyártó is piacra dobna Windows 10-es gépeket, laptopokat, amelyek emulátorral futtatnak 32 bites x86-os alkalmazásokat. Most az a kérdés, hogy a Microsoft és a partnerei megelégszenek-e az eredeti, 30 évvel ezelőtt kifejlesztett x86-os utasításkészlettel, vagy szükségük van a később hozzátett, máig szabadalmi védettséget élvező kiegészítésekre is.

Az ArsTechnica szakújságírója szerint főleg az SSE kiterjesztésekkel lehet gond, mert azok még a szabadalom védelme alatt állnak, viszont eléggé elterjedtek ahhoz, hogy az x86-os szoftverek gyártói már jó ideje alapértelmezettnek vegyék a meglétét, és a programjaikban ki is használják ezen utasításkészletek előnyeit.     

Rovatok