Index Vakbarát Hírportál

Két hét alatt 45 ezer drónt jegyeztek be Kínában

2017. június 13., kedd 14:34

Kínában 45 ezer drónt jegyeztek be magánszemélyek a repülésbiztonsági okokból elrendelt kötelezettség érvénybe lépése óta, közölte kedden a CAAC (Civil Aviation Administration of China) polgári légiközlekedési hatóság.

Kínában június elseje óta természetes személyek valós neve alatt kell nyilvántartásba venni a 250 grammnál nagyobb tömegű drónokat. A még be nem jelentett drónokat augusztus végéig kell bejegyeztetni. A szabályt repülésbiztonsági okokból rendelték el, írja az MTI.

Áprilisban például négy alkalommal zavarták meg drónok a csengdui nemzetközi repülőtér forgalmát. Olyannyira, hogy a drónok megjelenése miatt 58 járatnak más repülőtéren kellett landolnia, négynek pedig vissza kellett fordulnia és több járatot törölni kellett.

Kínában az iResearch piackutató cég prognózisa szerint 2025-re eléri a 25 milliárd jüant (mintegy 7 milliárd dollár) a "vezető nélküli légi járművek" (UAV), a drónok piaca. A drónokkal végzett légi felvételek piaca 30 milliárd jüan lehet az iResearch becslése szerint, a drónok mezőgazdasági, erdészeti, távvezeték-ellenőrzési és biztonságtechnikai alkalmazása pedig évi mintegy 40 milliárd jüanos piacot teremt majd.

A magyar dróntörvény elvileg júliusban lép életbe.

Rovatok