Index Vakbarát Hírportál

Kígyórobottal mentenének embereket Japánban

2017. június 13., kedd 11:22

Egy japán kutatócsapat létrehozott egy olyan kígyószerű robotot, ami képes kisebb akadályokon is áthaladni, így kellőképpen hatékonyan tud dolgozni például az összedőlt épületekben. A projekt kivitelezésében részt vettek a Tohoku Egyetem diákjai is, ami nem meglepő, hisz megvolt az inspirációjuk: a 2011-es nagy földrengés és cunami elpusztította Tohoku régiót.  

A robot három kilogrammot nyom és nyolc méter hosszú. Rövid, ecsetszerű, vibráló szőr borítja, ami lehetővé teszi, hogy akár 10 centiméter/másodperces sebességgel is haladhasson. Hasonló szerkezetet már 2011-ben is használtak, azonban annak volt egy nagy hátránya: nem tudott mit kezdeni a megkerülhetetlen akadályokkal.

Az új fejlesztésnek ez azonban nem probléma: a robot fejénél - ami egy kamera - lévő légfúvókák lehetővé teszik, hogy az eszköz eleje akár 20 cm magasra is felemelkedjen. A robot így egy hasznos kellék lehet a törmelékek alá szorult emberek megtalálásában és megmentésében, hisz olyan dolgokra is képes lehet, amire az emberek nem vagy csak nagyon nehezen.

Rovatok