Index Vakbarát Hírportál

Holdfényben tesztelik az új holdjárót Tenerifén

2017. június 16., péntek 15:37

Tenerifén, a Kanári-szigetek legnagyobbikán teszteli az Európai Űrügynökség (ESA) két új holdjáróját. A Teide nemzeti park nehéz, köves, sivatagos vulkáni terepe ideális a Holdon tapasztalható viszonyok imitálására, emellett azonban van még egy különlegessége a jelenleg folyó teszteknek: éjjel, Holdvilágnál is terelgetik az űrügynökség roverjeit az ESA Lucid projektje keretében (Lucid: Lunar Scenario Concept Validation and Demonstration).

Az ESA megbízásából most Tenerifén dolgozó spanyol GMV vállalat a Hold sarkai közelében uralkodó fényviszonyok miatt végzi részben sötétben a munkát: az alacsonyan álló Nap miatt ott is hasonlóan kevés fény éri a felszínt. Az állandó árnyékban lévő holdkráterekben a tudósok feltételezései szerint valószínűleg jég található, ami a jövőbeni holdtelepek szempontjából lehet érdekes, értékes. Ezen kárterek felderítésére szolgálnak majd az olyan holdjárók, amiknek kifejlesztésén az ESA most dolgozik.

Jelenleg két holdjárót tesztelnek éjjel-nappal, egy kisebbet (Field Test Rover, FTR), amiről a fenti képeket adta ki a spanyol cég és egy nagyobbat (Heavy Duty Planetary Rover). Mindkét holdjáró olyan navigációs eszközökkel van felszerelve, amik segítségével bármilyen fényviszonyok közt dolgozni tudnak: sztereo kamerák, reflektorok, GPS, lézeres távolságmérő és távérzékelő van mindkét robot fedélzetén. Ezekkel 3D térképet tudnak készíteni a célterületekről, ami az önálló és a távirányítású munkavégzéshez is jól jön.

Rovatok