Index Vakbarát Hírportál

Token: egy gyűrű mind fölött

2017. június 28., szerda 11:31

A Token hardvergyártó most mutatta be az első termékét, a Token márkanevű okosékszert. A 249 dollárért árult gyűrű helyettesítheti a számítógépes jelszót, a slusszkulcsot és a lakáskulcsot, a pénztárcát, sőt, akár a bérleteinket is.

A Token gyűrűben ujjlenyomat-leolvasó van, így felhúzás után kapásból azonosítja a felhasználót. Ha valaki más próbálná használni az okos funkcióit, a gyűrű vörösen villogva jelezné, hogy illetéktelen felhasználó húzta a kezére, és megtagadja az együttműködést. A levetett gyűrű észleli az inaktív állapotot, és ki is kapcsol, így védve a jelszavainkat. Nyugalmi helyzetben töltőre is dughatjuk, bár egy feltöltéssel a gyűrű akár két hetet is kibír.

A gyűrű fizetési funkciói hasonlítanak az Apple Pay és az Android Pay rendszeréhez. Ha regisztráltuk a bankkártyánkkat – a Visát és a MasterCardot ismeri föl –, elég végighúzni a gyűrűsujjunkat az NFC csipes kártyaleolvasó előtt, vagyis nagyjából annyira lesz bonyolult használni, mint egy paypasses bankkártyát. A keretrendszer, amivel a gyűrű működését menedzselhetjük, Windows 10-en, OS X-en, Androidon és iOS-en is fut.

És hogy mit tud még? Beállíthatjuk rajta a lakásajtónk kinyitását vagy a kocsink indítását; használhatjuk a munkahelyi belépőkártya helyett; a Bluetooth-kompatibilis számítógépeinknél kiválthatja a jelszót; sőt, akár bérlet helyett is használhatjuk. (Ezt csak olyan országokban tehetjük meg, ahol az utazásért lehet NFC terminálon fizetni. A Token gyűrűje egy magyar ellenőrből csak akkor vált ki reakciót, ha a középső ujjunkra húzva az ellenőr arcába nyomjuk.)

A rozsdamentes acélból készült, 50 méter mélységig vízálló alapmodell 249 dollárba kerül, a fekete ródiummal, illetve 14 karátos arannyal díszített példányokért 299 dollárt kérnek - illetve fognak kérni, ha decemberben megvásárolható lesz.

Rovatok