Index Vakbarát Hírportál

Virtuális pénz miatt hiánycikk a videokártya

2017. július 3., hétfő 11:48

Hetek óta hiánycikk az AMD közép-és felső kategóriás videokártyája, a boltokban nem kapni, és ahol még van, ott jóval drágább a megszokottnál. A Chip magazin járt utána, miért nem lehet normális áron VGA-kártyát kapni mostanában.

Meglepő módon nem a gyártók vagy a fogyasztók okozták a hiányt, a háttérben egy bitcoinhoz hasonló új virtuális valuta, az Ethereum áll. Illetve ennek bányászata, hogy egy szakszót is bevezessünk. A végtelenségig leegyszerűsítve a magyarázatot, a virtuális pénzeknek közös jellemzője, hogy különböző algoritmusok segítségével működnek. Ezek futtatásához azonban számítógépekre van szükség.

Itt jönnek be a képbe a bányászok, akik felajánlják erőforrásaikat, vagyis a gépük számítási kapacitását, cserébe pedig virtuális pénzhez jutnak. Ezek a bányászok kezdték el felvásárolni a legjobb videokártyákat, hiányt okozva a piacon.

A Chip számításai szerint egy 6 GPU-s gép napi 24 óra futás mellett jelenlegi árfolyamon havi 966 dollár profitot (kb. 260 ezer Ft) termel az Ethereum hálózatára csatlakozva. Nem kis pénz, ráadásul igen rövid idő alatt, nem csoda, hogy egyre többen szeretnének bányászni.

A gond az, hogy nemcsak Magyarországon, de egész Európában, sőt már a világ minden tájáról hiányt jelentenek a kereskedők. Nem tudják azt sem általában, mikor érkeznek a legújabb szállítmányok, de ha meg is jönnek, pillanatok alatt elkapkodják azokat.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy érdemes vigyázni, mert ez ilyen valuták rendkívül érzékenyek, gyorsan változik az árfolyam. Ráadásul minél többen kezdenek bányászni, annál kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a számítási kapacitásért, ugye itt lép be a kereslet-kínálat törvénye.

A videokártyákat gyártók azonban felfedezték a piaci rést ,és hamarosan kifejezetten bányászatra alkalmas kártyákat dobnak piacra. Ez pedig talán helyreállítja a hagyományos piacon az egyensúlyt.

Rovatok