Index Vakbarát Hírportál

Repült a Facebook internetdrónja

2017. július 4., kedd 16:17

Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Facebook drónja, az Aquila Arizonában, ez volt a második próbálkozás, az előzőnél az eszköz földbe csapódott. Mark Zuckerberg Facebook-alapító hosszú távú tervei szerint az Aquilához hasonló drónokkal négymilliárd olyan embert juttatnának internethez, akiknek ma kevés reményük van a csatlakozásra, írja az MTI.

Ha az Aquila készen áll, napenergiával hajtott flottát építünk ki a drónokból, melyek internetkapcsolatot juttatnak a világon mindenhová, írta Zuckerberg a Facebookon. Az Aquila a decemberi baleset után másodszorra májusban szállt fel az arizonai Yuma tesztrepülőterén.

A gép több szenzorral, új szélterelőkkel, a landolást segítő új fékezőrendszerrel szállt fel, nagyjából 1 óra 46 percet töltött a levegőben és 910 méteres magasságot ért el. A fejlesztők élőben nézték végig a repülést, melyet a drónt követő helikopterről közvetítettek.

A drón súlya nagyjából 450 kilogramm, szárnyainak fesztávolsága nagyobb, mint egy Boeing 747-es repülőgépé. Az Aquila nagyrészt önvezérlő, de bizonyos manővereit a földi személyzet irányításával hajtja végre.

Rovatok