Index Vakbarát Hírportál

Kína kinyírja a WhatsAppot

2017. július 20., csütörtök 15:28

A kínai pártvezetés biturbó fokozatba kapcsolt cenzúrával készül a tisztújításra. Lassan nem marad semmilyen lehetőség a titkosított kommunikációra az országon belül.

Szerdán elérhetetlenné vált a WhatsApp Kínában. Az üzenetküldő alkalmazás egyik fő vonzereje – azon kívül, hogy a Nokia 3310-estől a legújabb iPhone-ig mindenre fel lehet telepíteni – a kétoldali titkosított kommunikáció. A kínai pártvezetésnek valószínűleg épp ez szúrta a szemét.

A Guardian azt írja, hogy amikor a lap újságírói tesztelték az alkalmazást, szöveges üzeneteket tudtak küldeni, de képeket, videókat és hangüzeneteket nem. Kínában viszont több tucat felhasználó panaszkodott rá, hogy semmilyen üzenetet nem tudnak küldeni és fogadni a WhatsApp-pal.

Akár szórványosan jelentkező hibára is gyanakodhatnánk, de Kínában ugyanígy vált elérhetetlenné a Gmail, amikor a hatóságok 2014-ben betiltották.

A párttal, a néppel egy az utunk

A kínai pártvezetés az évtizedenként kétszer esedékes tisztújításra készül. A kommunista pártban már megindult a helyezkedés a felkínálkozó pozíciókért. Az ország elnöke, Hszi Csin-ping látszólag semmit sem bíz a véletlenre, és próbálja megerősíteni a hatalmát.

Kína üzemelteti a világ legnagyobb cenzori rendszerét. A Nagy Tűzfal néven is ismert szűrő több ezer népszerű oldalt tesz elérhetetlenné. Nem férhetünk hozzá az olyan népszerű szolgáltatásokhoz, mint a Facebook, a Google, a YouTube vagy az Instagram, és számos nyugati hírportál is tiltólistán van.

Az öt éve hatalomra került Hszi szigorúbb kormányzati ellenőrzést követel; korlátozni szeretné, hogy a kínai állampolgárok milyen információkhoz férhetnek hozzá. Fejlettebb demokráciákban ezt cenzúrának nevezik, de Hszi szerint erre

a kiber-szuverenitás megőrzése

miatt van szükség.

Az elmúlt hónapokban a pártvezetés korlátozta az élőben streamelhető videókat, az online videós tartalmakat, a bulvárhíreket és a virtuális magánhálózatokhoz (VPN) való hozzáférést.

Bár a Facebookhoz tartozó WhatsApp a világ egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazása, Kínában marginális a szerepe. A hazai fejlesztésű WeChatnek 900 milliós felhasználóbázisa van. Az utóbbi időben viszont egyre többen kezdték használni a WhatsAppot, mivel ideális platform a kapcsolattartáshoz a külföldi ügyfelekkel, és nyilván sokan szeretnének magánbeszélgetést folytatni a barátaikkal – anélkül, hogy a kommunista párt cenzorai elolvasnák az üzeneteiket. A titkosított WhatsApp-pal szemben ugyanis a WeChaten folytatott kommunikációt rendszeresen ellenőrzik.

A tiltás előtt a WhatsApp volt az utolsó szolgáltatás az országban, ami a Facebookhoz tartozott. A közösségi oldalt még 2009-ben tiltották be, az etnikai zavargások idején. A fotómegosztó Instagramot 2014-ben blokkolták, amikor Hong Kongban demokráciapárti tüntetések zajlottak. A Telegram azután került tiltólistára, hogy az országban dolgozó emberi jogi ügyvédek körében népszerűvé vált.

A tervek szerint Kínában 2018-tól tilos lesz VPN-t használni. A virtuális magánhálózatot ugyanis sokan arra használták, hogy megkerüljék vele a Nagy Tűzfalat. A szolgáltatást kínáló kínai cégek közül már többet is bezártak.

Rovatok