Index Vakbarát Hírportál

Szemérmetlenül lopják a digitális pénzt

2017. július 20., csütörtök 10:44

Ismeretlen hekkerek nagyjából 32 millió dollárnak megfelelő Etherrel távoztak a kriptovalutát kezelő Parity Walletből, miután felfedeztek egy biztonsági rést, és hozzáfértek a tulajdonosok védtelen pénzéhez – írja a CyberScoop. Ez már a második nagyobb összegű lopás a héten, az előző esetben nagyjából 6-7 milliót vittek el.

Három tranzakcióval összesen 153 000 Ethert vettek el a tolvajok. A lopás az Ether blokkláncán is látható, ami konyhanyelven azt jelenti, hogy az Ether mögött álló szoftverért felelős Ethereum Alapítvány meg tudta erősíteni a lopás tényét.

Amikor észlelték a behatolást, jóindulatú – fehérkalapos – hekkerek ugyanezt a biztonsági rést kihasználva 377 000 Ethert helyeztek biztonságba. Ezt úgy is olvashatjuk, hogy a kár sokkal nagyobb is lehetett volna, hiszen 75 millió dollárt ezek a hekkerek mentettek meg, és nem a kiberbűnözők tettek zsebre.

A biztonsági rés egyébként a Parity Wallet szoftverében volt, amit úgy írnak le a működtetői, hogy ez a leggyorsabb és legbiztonságosabb módja az Ethereum hálózatával való kommunikációnak. A probléma a több aláírással ellátott digitális pénztárcákat érinti, amelyekben több aláírás szükséges a pénz mozgatásához, és a hírek szerint kaszinókat és más cégeket ért kár. A normál pénztárcák nem voltak veszélyben a fejlesztők szerint.

Rovatok