Index Vakbarát Hírportál

Örökre elfelejthetjük a nagyi receptjeit

2017. július 21., péntek 08:43

Végre lett valami értelme annak, hogy lefényképezzük az összes elénk tett fogást az éttermekben. Az MIT tudósai kifejlesztették a titkukat félve őrző szakácsok legnagyobb ellenségét, egy olyan mesterséges intelligenciát (MI), amely az ételről készült fotó alapján meg tudja mondani nekünk, hogy az miből és hogyan készült.

A Recipe1M néven futó neurális gépi tanuló programban a kutatók egymillió receptet és 800 000 kajafotót tápláltak be az intelligens gépükbe, hogy megtanítsák ételt elemezni. A szoftver egészen sokféle ételtípussal jól boldogul, beleétve a pizzákat, leveseket és édességeket is.

Az esetek 65 százalékában pontosan eltalálta az alapanyagokat, és hasonló recepteket javasolt.

A tudósok természetesen nem az istenien főző nagyik és a szakácsok titkait szeretnék leleplezni, sokkal inkább arra használnák a módszerüket, hogy segítsenek az embereknek jobban megérteni a saját étkezési szokásaikat, ami az egészséges táplálkozáshoz vezető út kiindulópontja lehet.

A sütikkel egészen jól elboldogul az MI, és pontosan azonosítja a főbb összetevőket, hogy liszt, tojás, esetleg vaj kell hozzá, néhány ételtípussal azonban nehezebben birkózik meg. A sushi például komoly kihívások elé állítja, és - nem meglepő módon - a teljesen homogénné pépesített turmixok összetevőit sem tudja pontosan eltalálni.

A fejlesztés jól illeszkedik arra a sorba, amit az IBM a Watsonnal kezdett el: ezt a mesterséges intelligenciát arra képezték ki, a főzési módszerek, alapanyagok és receptek betáplálásával, hogy saját maga improvizáljon teljesen új recepteket. A Chef Watson ötleteiből már szakácskönyvet is kiadott az IBM.

Rovatok