Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft kinyírja a Paintet

2017. július 24., hétfő 14:31

Egy korszak ér véget hamarosan, miután a Microsoft halálra ítélte a Paint nevű ingyenes rajzprogramot – írja a Guardian.

A Paint a Windows legelső, 1.0-s verziójában mutatkozott be még 1985-ben, és azóta is a legelterjedtebb operációs rendszer elmaradhatatlan eleme. Ettől függetlenül sose számított igazán jó vagy különösebben felhasználóbarát programnak, és a cég is érezhette már, hogy jócskán eljárt felette az idő. Az áprilisban bemutatott Windows 10 Alkotói Frissítésben már külön appként megjelent mellette az új időkre szabott utód, a Paint 3D, bár ekkor még egymás mellett szerepelt a hagyományos és az új program.

Most viszont már biztos, hogy a régi Paint hamarosan végleg átadja a helyét az utódnak, amely jobban illeszkedik a Microsoft hololenses-kevertvalóságos jövőképébe, mint a szegény öregecskedő alap rajzprogram.

Azt még nem tudni, hogy pontosan mikor tűnik el a Paint, mert az ősszel érkező következő nagyobb Windows-frissítéshez kiadott listán még nem a most eltávolított oszlopban szerepel, csak a halálsoron, "az aktívan már nem fejlesztett és a jövőben eltávolítandó" programok között.

Frissítés:

A Microsoft pontosította a terveit: a jó öreg Paint se fog teljesen eltűnni, csak átköltözik az Áruházba, mint a Windows 10-re szánt modernebb appok. Mindeközben azért világos, hogy szeretnék a Paint 3D felé terelni a népet, hiszen egyrészt azt is közölték, hogy ebbe az új appba be fognak kerülni a régi Paint fontosabb funkciói is, másrészt a megfogalmazásból továbbra is úgy tűnik, hogy a régi Paint további frissítéseket tényleg nem fog kapni.

Rovatok