Index Vakbarát Hírportál

Indiából kitiltják az önjáró autókat

2017. július 25., kedd 18:49

Az önjáró autók körül hatalmas a hájp jelenleg, szinte az egész világon tesztelik az amúgy igen ígéretes koncepciót. Szinte. Az 1,3 milliárd lakosú Indiában ugyanis a közlekedési miniszter, Nitin Gadkari kijelentette, hogy kitiltják az országból az önjáró autókat.

Természetesen lehet az önjáró kocsik ellen érvelni, például sokan aggódnak a biztonság miatt, de nem ez az oka az indiai bannak. 

Nem engedjük, hogy bármilyen technológia elvegyen állásokat az emberektől. Egy országban, ahol munkanélküliség van, ezt nem teheted meg

- nyilatkozta Gadkari. Hozzátette, hogy bár Indiában 22 ezer professzionális sofőrrel kevesebb van, mint kellene, ezt a kormány oktatóközpontokkal akarja megoldani. Így a következő években ötezer fővel nő majd a hivatásos járművezetők száma.

Ez a masszív elzárkózás egyébként feleslegesnek tűnik, ugyanis a korábbi Uber-vezérigazgató Travis Kalanick, valamint a Google vezérigazgatója, az egyébként indiai származású Sundar Pichai is valószínűtlennek tartotta, hogy Indiában a közeljövőben automatizált kocsik járják az utakat. Ennek legfőbb okai a rendszertelen utak és a kaotikus forgalom, amik veszélyessé teszik az önjáró autók tesztelését:

Rovatok