Index Vakbarát Hírportál

Musk és Zuckerberg összekapott a mesterséges intelligencián

2017. július 26., szerda 11:05

Musk: apokalipszis fenyeget.

Zuckerberg: minden csodás.

Musk: nem is értesz hozzá.

MI-kutató: te se.

Nagyjából így lehet összefoglalni a mesterséges intelligencia (MI) kutatása körüli legújabb cicaharcot, amely valójában csak az évek óta folyó vita újabb köre.

A Tesla- és SpaceX-vezér Elon Musk már évek óta azzal riogat, hogy az MI az emberiségre leselkedő egyik legnagyobb egzisztenciális veszély, és most kell nagyon odafigyelni, különben késő lesz, és megnézhetjük magunkat a Terminátorok és hasonló szuperintelligens, de nem éppen barátságos robotok között.

Most a Techcrunch számolt be arról, hogy Mark Zuckerberg Facebook-vezér egy élő videóban kritizálta az MI-vel ijesztgetőket, noha neveket nem említett. Musk viszont magára vette a dolgot, és Twitteren reagált:

Beszéltem erről Markkal. A témával kapcsolatos ismeretei korlátozottak

– írta. 

I've talked to Mark about this. His understanding of the subject is limited.

— Elon Musk (@elonmusk) 2017. július 25.

Ez a megfogalmazás már csak azért is érdekes, mert egy neves MI-kutató, Rodney Brooks éppen egy hete kritizálta Muskot, nagyjából ugyanúgy azt vágva a fejéhez, hogy nem biztos, hogy annyira tudja, miről is beszél, és általában is olyanok vázolnak fel MI-apokalipszist, akik nem az MI-kutatás területén dolgoznak, például Stephen Hawking.

Igazságot tenni nem nem nagyon lehet, de érdemes megjegyezni azt is, hogy a másik oldalon Zuckerberg lelkesedésével kapcsolatban se árt némi távolságtartás, hiszen a Facebooknál bevallottan az egyik központi irányvonal a mesterséges intelligencia felhasználása, így közvetlen üzleti érdek a technológia minél szélesebb körű elfogadottsága.

Muskot ezzel együtt sokan kritizálták már a hozzáállása miatt. A tudományos ellenvetések mellett azért is, mert az ellenvélemények szerint a sötét hangvételű kirohanásai többet árthatnak a terület fejlődésének, mint amennyit használnak. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az ilyen rémisztgetés ugyanis könnyen technopánikhoz, vagyis az új technológiáktól való irracionális félelemhez vezethetnek. Ráerősít arra a modern kori alaphelyzetre, hogy olyan technológiákkal vesszük magunkat körül, amelyeket nem értünk, ez pedig a kiszolgáltatottság érzését kelti bennünk, hiszen olyasmire építjük a mindennapjainkat, amiben nem bízunk meg igazán. Mivel ugyanez az átlagos törvényhozóra is igaz, nagyon nem mindegy, hogy az olyan véleményvezérek, mint Musk milyen hangot ütnek meg egy-egy ilyen érzékeny téma kapcsán.

Rovatok