Index Vakbarát Hírportál

Honolulu betiltja a sétálva mobilozást

2017. július 31., hétfő 14:51

Honolulu lesz az első nagyobb amerikai város, ahol tilos lesz az utcán sétálva mobilozni – írja a Reuters.

Hawaii legnagyobb városában október végétől lép életbe az új szabályozás, amelyet azért hozott a városvezetés, hogy csökkentse a mobiljukba feledkező gyalogosok miatti, olykor halálos kimenetelű baleseteket. Az utóbbi időben ugyanis világszerte gyakoribb, hogy a menet közben a telefonjukkal babráló járókelők jobb esetben egy villanyoszlopba, rosszabb esetben a forgalom közepére gyalogolnak bele figyelmetlenül.

Konkrétan Honolulu mobilzombis helyzetéről nincs nyilvánosan elérhető adat, de a Marylandi Egyetem 2015-ös felmérése szerint az Egyesült Államokban 2000 és 2011 között több mint 11 ezer utcai sérülésnek volt köze ahhoz, hogy valakinek elvonta a figyelmét a mobilja. A Nemzeti Biztonsági Tanács nevű nonprofit civilszervezet be is vette a "figyelmetlenül sétálást" az ország leggyakoribb szándékolatlanul okozott sérülési kockázatai közé.

A törvény értelmében 15 és 99 dollár (4-25 ezer forint) közötti büntetést kaphat, aki nem figyel oda séta közben. A bírság pontos mértéke attól függ majd, hogy hányszor kapják el úgy, hogy a kijelzőre figyel, nem az útra. Kivételt jelentenek azok az esetek, amikor a telefont vészhívásra használja valaki.

Az ellenzői szerint az új szabályozás sérti a személyi szabadságot, ráadásul elvonja a rendőrség figyelmét is elvonja a fontosabb dolgokról, ezért célravezetőbb megoldás volna a kütyük felelős használatára megtanítani az embereket.

Más országokban is születtek már próbálkozások a probléma kezelésére. Londonban például a városvezetés a póznák kipárnázásával kísérletezett, hogy tompítsa a figyelmetlenül beléjük ütközőket érő ütést. Augsburgban pedig a villamossíneknél a járdába építettek jelzőfényeket, hogy a lefelé bámulók is észrevegyék őket.

Rovatok