Index Vakbarát Hírportál

Adatlopással foglalkozott a kiberszakértő, aki megállította WannaCry zsarolóvírust

2017. augusztus 4., péntek 10:27

Végtelenül ironikus a 23 éves Marcus Hutchins története. A kiberszakértőt, aki nemrég még hős volt a világon végigsöprő WannaCry nevű zsarolóvírus megfékezése miatt, csütörtökön letartóztatta az FBI. Mint kiderült, azért, mert adatokat próbált lopni.

Hutchins olyan rosszindulatú programokat (malware) készített 2014 és 2015 között, ami valódinak tűnő, de hamis banki oldal megnyitására irányította az usereket, hogy így ellopja azok adatait. A trójai programokat aztán reklámozni és árulni kezdte a dark weben. Ezért az FBI letartóztatta Hutchinst – akit MalwareTech-ként is ismernek – csütörtökön, miközben épp elhagyni készült egy hekker-konferenciát.

A kiber-társadalom nem örül

A hatóságok egyelőre nem mondták el, hol van Hutchins, állítólag nem léphet kapcsolatba sem az ügyvédeivel, sem a családjával, ez pedig eléggé felháborította az aktivistákat. Naomi Colvin – a Courage nevű polgári szabadságjogi kampánycsoport tagja – azzal érvelt, hogy MalwareTech megállította a már kórházakat is megtámadó WannaCryt, így nem ilyen bánásmódban kellene részesülne. Szerinte az USA sokkal rosszabbul bánik a hekkerekkel, mint más országok, hisz hosszabb börtönbüntetést adnak nekik, kvázi magánzárkába zárják őket, ráadásul hadifontosságú egészségügyi ellátást sem kapnak.

Rovatok