Index Vakbarát Hírportál

A robotika csúcsa akkorát bukott, mint az ólajtó

2017. augusztus 7., hétfő 15:40

– Ha megnézi Atlaszt, az óriást, aki a vállán tartja a világot, ha elnézi, ahogy áll, a vére ömlik le a mellkasára, térde rogyadozik, karja reszket, de utolsó erejével mégis megpróbálja fenntartani a világot, és minél inkább erőlködik, annál súlyosabban nehezedik a vállára a világ, mit tanácsolna neki, mit tegyen?

– Én... nem tudom. Mit tehetne? Ön mit mondana neki?

– Vonja meg a vállát.

(Ayn Rand: Veszett világ)

A Boston Dynamics robotjait mindig óriási médiafigyelem kíséri. Az antropomorf gépi lények szokatlanul intelligensnek tűnnek; talán épp ezért számíthatnak kiemelt figyelemre, amikor valami butaságot csinálnak. Atlas, a cég egyik csúcsmodellje egy bemutatón egy kicsit elbambult, több száz néző – és több tucat kamera – szeme láttára.

A Congress of Future Science and Technology Leaders konferencián a Boston Dynamics vezérigazgatója, Marc Raibert rövid bemutatót tartott a színpadon az Atlas és a SpotMini robotok legújabb kiadásával. A SpotMinit egy ember irányította, de az Atlas csak a beépített kameráit használta, és önállóan próbált tájékozódni.

Sajnos a terv nem járt sikerrel. A bemutató célját ugyan sikerrel teljesítette – ügyesen felismerte, megfogta, majd arrébb tette a dobozt, amivel megbízták –, de a tapsvihar kicsit a fejébe szállhatott, mert miközben távozni készült a rivaldafényből, tántorogva megbotlott az egyik kihelyezett reflektorban, és nagy zajjal bezuhant a színpad mögé.

A történetben az a különös, hogy a baleset még július végén történt, de a média nem szentelt nagyobb figyelmet a dolognak. Pedig a robotok meghibásodása általában népszerű téma: az erről szóló videókat és híreket több millióan szokták megnézni. Amikor az orosz robotikai cég, a Promobot egyik gyárából megszökött egy robot, az egész internet neki tapsolt, pedig ötven méterre a gyár bejáratától lemerült az akkumulátora.

Rovatok