Index Vakbarát Hírportál

Az USA kiadta a tűzparancsot a civil drónokra

2017. augusztus 8., kedd 18:31

A Pentagon engedélyezte az amerikai katonai bázisoknak, hogy tüzet nyissanak vagy más módon megsemmisítsék a bázis fölé vagy közelébe repülő drónokat. A Pentagon szóvivője szerint a javaslatot augusztus 4-én nyújtották be. A határozat pontos részleteit titkosították.

Az Egyesült Államokban április óta tilos magáncélra használt drónokkal 122 méternél közelebb repülni 133 katonai létesítményhez. Akik megsértik a szabályozást, pénzbírságra, vagy még súlyosabb büntetésre számíthatnak.

Egy elemzés szerint az amerikai hobbisták 2021-re 3,5 millió drónt fognak használni, és további 1,6 millió kerülhet kereskedelmi forgalomba. A technológia növekvő népszerűsége tovább növelte az adatvédelmi és biztonsági aggályokat. A legújabb drónok fedélzeti kameráival olyan minőségű felvételek is készíthetők, amik a személyiségi jogokat és az információbiztonságot is sérthetik.

Az új szabályozás célja, hogy tisztázzák, milyen lépéseket tehetnek a katonai szervezetek, hogy elhárítsák a veszélyt. A helyi közösségeket is figyelmeztették a lehetséges ellenintézkedésekre.

Fenntartjuk az önvédelemhez fűződő jogot, ha a katonai létesítmények környékén működő drónokról van szó. Az új tervezet lehetővé teszi, hogy lépéseket tegyünk a fenyegetés megállítása érdekében.

– mondta Jeff Davis, az amerikai haditengerészet századosa.

A döntést néhány nappal azután hagyták jóvá, hogy az amerikai hadsereg betiltotta a DJI drónjait, kiber-sebezhetőségekre hivatkozva. A Shenzenben gyártott drónokat leselejtezték, letörölték róluk a szoftvereket, és minden adathordozót eltávolítottak belőlük.

Rovatok