Index Vakbarát Hírportál

A Facebook bekeményít Németországban

2017. augusztus 9., szerda 16:49

Berlin után Essenben nyitja meg második olyan központját a Facebook Németországban, ahol a jogsértő és büntethető bejegyzések törlésével foglalkoznak majd – írja az MTI.

A Facebook döntésének hátterében egy a szövetsési parlament által nemrég elfogadott törvényjavaslat állhat, amellyel a gyűlölködő bejegyzések és a személyiségi jogokat sértő, lejárató álhírek visszaszorítását szeretné elérni a kormány.

Az új jogszabály szerint a közösségi oldalak üzemeltetői akár 50 millió euró (15,5 milliárd forint) pénzbüntetést is kaphatnak, ha nem távolítják el a jogsértő tartalmakat. A törvény szerint egyértelmű esetekben 24 óra alatt törölni kell a sértő tartalmat, a kérdéses bejegyzéseknél pedig egy hét áll rendelkezésre. A Facebook mellett a Youtube-ra és a Twitterre is vonatkozó rendelet október 1-jén lép életbe, de büntetni csak 2018-tól fognak.

Az új rendelkezésnek számos bírálója volt, ellenzői többek között azzal érvelnek, hogy a fenyegető pénzbüntetés miatt a szükségesnél több bejegyzést törölnek majd a cégek, vagyis az egészséges tartalomszűrésből átcsúsznak a szólásszabadságot sértő cenzúrába.

Heiko Maas igazságügyi miniszter a Facebook döntéséről azt mondta a Spiegelnek, hogy már régóta esedékes volt egy második központ létrehozása a sértő tartalmak kezelésére. Szerinte

egyetlen közösségi oldal sem lehet érdekelt abban, hogy bűncselekmények elkövetésére használják.

A Facebooknak világszerte jelenleg 4500 munkatársa dolgozik a kifogásolható tartalmak eltávolításán, de ezt a számot a jövőben 7500-ra szeretnék emelni.  Az ősztől működő esseni centrumban ötszázan dolgoznak majd. Berlinben éppen nemrég emelték hétszázra a munkatársak számát.

Rovatok