Index Vakbarát Hírportál

Nem csak pornóra jó a virtuális valóság

2017. augusztus 17., csütörtök 16:29

A virtuális valóság (VR) technológiában rengeteg lehetőség van, és nem csak a pornó terén. Pszichológus terapeuták szerint hatalmas benne a potenciál a félelmek, fóbiák, szorongásos rendellenességek kezeléséhez.

Képzeljük el azt, hogy félünk például a repüléstől, a magasságtól vagy akár csak a kutyáktól. Normál esetben a terapeutának el kellene mennie a pácienssel egy repülőútra vagy szereznie kellene egy békés, az idegenekhez is jól viszonyuló kutyát, hogy kezelhesse a beteget. A virtuális valóság azonban sokkal egyszerűbb megoldást jelent, főleg úgy, hogy a VR-headsetek egyre olcsóbban is beszerezhetőek.

A küszöbén állunk annak, hogy a virtuális valóság forradalmat okozzon az egészségügyben. 

- mondta Sean Sullivan, San Francisco-i pszichológus.

Sullivan már használja a VR-t a saját magánpraxisain, illetve segített a szoftverfejlesztésben a Limbix nevű startupnak is. 

Lépésről lépésre

A virtuális valóságnak megvan az az előnye, hogy a pácienst felruházza egyfajta kontroll érzéssel (hisz tudja, hogy ez nem valóság), illetve fokozatosan van kitéve az ingereknek. Egy kutyáktól rettegő betegnek például először csak egy olyan virtuális házban kell sétálgatnia, amiben értelemszerűen van egy kutya. Ha ez már megy, akkor jöhet egy fokkal nehezebb kihívás.

Az ilyen irányított expozíció továbbá lehetővé teszi a terapeutának, hogy olyan szorongásos betegségeket kezeljenek, amiknek kiváltó oka egy traumatikus tapasztalat emléke. Ráadásul a virtuális valóságban szerzett tapasztalatok a való életben is hasznosíthatóak: aki a virtuális valóságban már nem retteg a kutyáktól, az a szomszéd csivavájától sem fog. 

Rovatok