Index Vakbarát Hírportál

Ma 22 éves a Windows 95, és egyes cégek még mindig használják

2017. augusztus 24., csütörtök 20:16

Már 22 éve, hogy a Windows 95, a Microsoft legismertebb és leggyűlöltebb operációs rendszere megjelent. Ilyen távolságból már megszépült emlékekkel tekinthetünk vissza az üzembiztonságot és a stabilitást két lábbal taposó rendszerre, boldog nosztalgiával gondolhatunk a Space Cadetre, és a szívdobogásunk gyorsul, nem a vérünk hűl meg, amikor kiderül, hogy

egyes cégek a mai napig Windows 95-öt használnak.

Egy német biztonsági szakértő, Victor Gevers szerint a Windows 95-nek még 2017-ben is van létjogosultsága. Pontosabban nem Gevers szerint van létjogosultsága, csak ő számolt be róla, hogy vannak cégek, akik még mindig aktívan használják. Egész pontosan heten, és mindegyiküknek Tajvanban van a székhelye.

Ez nagy bátorságra vall, mivel a Windows 95 2001-ben kapta meg az utolsó frissítését, így nyilván több száz, hanem több ezer sebezhetősége van az erre épülő rendszereknek. És ez a hét szerver még csak a jéghegy csúcsa: Gevers szerint ennél sokkal több Windows 95-öt futtató gép van használatban. Lehetséges, hogy tűzfal mögött vannak, vagy nem is csatlakoznak az internethez.

Az érintettek aligha költséghatékonysági szempontok miatt tartották meg a Windows 95-öt. Inkább arról lehet szó, hogy olyan drága és nélkülözhetetlen szoftvereket futtatnak, amik csak bizonyos szoftverkörnyezetben hajlandók hibátlanul működni.

Az Egyesült Államok hadserege szintén használ Windows 95-öt, pedig az ő éves költségvetésük több mint 600 milliárd dollár. Igaz, már megcsapta őket a modernizáció szele: a gépeik 75 százalékán Windows XP fut. A Pentagon szóvivője szerint nincs baj a Windows 95-tel vagy a Windows 98-cal, amíg az ezeket futtató gépeket nem csatlakoztatják az internethez.

Rovatok