Index Vakbarát Hírportál

75 milliós büntetést kapott a Magyar Telekom

2017. augusztus 25., péntek 13:43

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 75 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Telekomra a Flip Otthon nevű díjcsomag bevezetésének módja miatt – derül ki az NHMM közleményéből.

A hatóság szerint a Telekom jogtalanul szerzett versenyelőnyt, és a csomag általános szerződési feltételei (ÁSZF) is szabálytalanok voltak. A büntetésből az előbbi 50, az utóbbi 25 milliós büntetést ért.

A Telekom május közepén, önálló márkaként  vezette be  a  Flip  nevű, egyszerűségre és átláthatóságra törekvő tévé-internet-telefon csomagot, amelyet hűségidő nélkül kínált – nem túl sokáig, mert június elején az NMHH eljárást indított, és ideiglenesen le is tiltotta a szolgáltatást. Akkor a Telekom közölte, hogy szerintük a Flip piaci bevezetése, szolgáltatása és árazása mindenben megfelel a jogszabályoknak és hatósági döntéseknek, de együttműködnek az NMHH-val.

Nem szóltak, mire készülnek

Az NMHH első kifogása szerint a díjcsomaggal a Telekom nem felelt meg "az átláthatóságra, az egyenlő elbánásra, a költségalapúság és díjak ellenőrizhetőségére, illetve a hozzáférésre és összekapcsolásra vonatkozó" előírásoknak. Ezek értelmében a cég mint jelentős piaci erejű szolgáltató nem folytathatott volna olyan piaci gyakorlatot, amely alkalmas a verseny korlátozására.

Ugyanis ha egy ilyen szolgáltató egy új, a korábbiaktól lényegesen eltérő internetszolgáltatást is tartalmazó díjcsomaggal bővíti a kínálatát, a tervezett szolgáltatást annak bevezetése előtt legalább 30 nappal köteles a hatóság által előzetesen jóváhagyott nagykereskedelmi áron felajánlani a többi szolgáltatónak. A Telekom nem nyújtott be ilyen kérelmet a hatósághoz, így a lehetséges versenytársak nem tudtak választási lehetőséget nyújtani az előfizetőknek a Telekom szolgáltatásával szemben, ezért a versenyhiány miatt az előfizetők érdekei sérülhettek – írja az NMHH.

Ebben a kérdésben az NMHH elnöke által meghozott határozat jogerős, de a szolgáltató a bíróság felülvizsgálatát kérheti.

Jogsértő szerződési feltételeket kínáltak

A második kifogás, hogy az NMHH szerint az ÁSZF több pontja jogsértő volt. A problémák:

A Telekomnak módosítania kell az ÁSZF-et, és ennek menetéről értesítenie az NMHH-t, és a változtatást elérhetővé kell tennie.

Ebben a második ügyben az NMHH Hivatala által meghozott határozat nem jogerős, az ellen a szolgáltató fellebbezhet az NMHH elnökénél.

A Telekom válasza

A Magyar Telekom nem ért egyet az NMHH álláspontjával, ezért a nem jogerős határozat ellen fellebbezni fog, a másik határozat bíróságon való megtámadását pedig megfontolja.

– írta a döntésekre reagáló közleményében a cég.

"A Flip Otthon+ csomag jelzett vizsgálata során természetesen együttműködünk a hatósággal. Egy új márka beindításakor természetes, hogy vannak hatósági vizsgálatok, eljárások, különösen, ha olyan újszerű, és az ügyfelek által egyhangúan pozitívan fogadott piaci ajánlatról van szó, mint a Flip ajánlata.

A csomag értékesítése zavartalan, az ajánlat továbbra is elérhető az ügyfelek számára. A márka sikeres bevezetése és a Flip Otthon+ ajánlat iránti nagy érdeklődés azt bizonyítja, hogy vannak olyan ügyfelek, akik nem igénylik a személyes ügyfélkiszolgálást és a külön szolgáltatásokat, csak egy alapszolgáltatást szeretnének, de azt kedvező áron" – írták.

Rovatok