Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk elkezdheti aláásni Kaliforniát

2017. augusztus 25., péntek 10:11

A kaliforniai Hawthorne tanácsa megadta az engedélyt Elon Musk alagútfúró cégének, a Boring Companynek, hogy tesztalagutat fúrjanak a város alatt – írja a Verge.

A helyszínválasztás nem véletlen, a Los Angeles melletti Hawthorne-ban található a testvércég SpaceX központja. A cég június végén már épített egy kisebb tesztalagutat, de az még magánterületen volt, ez lesz az első projektjük, amely túlnyúlik a központ területén, és közterületet is érinteni fog.

Az alagút bő három kilométer hosszú és több mint 13 méter mélyen lesz. A cég ígérete szerint a nagy mélység miatt a tesztalagút feletti területen senki semmit nem is fog észrevenni abból, hogy alattuk munka folyik.

Néhány engedély beszerzése még hátravan a munka megkezdése előtt, de ha az alagút elkészül, fontos lépés lesz Musk legújabb világmegváltó tervének a megvalósításában. Magát a tesztalagutat ugyan a teszt végeztével betemetik majd, de itt akarja a cég kipróbálni, hogy a gyakorlatban is működik-e a technológiája.

A Boring Company nevű alagútfúrócég ötlete tavaly decemberben  pattant ki  Musk fejéből. Konkrétan úgy történt a dolog, hogy először dühből kiírta Twitteren, hogy "Megőrülök a forgalomtól. Fejleszteni fogok egy alagútfúró gépet, és elkezdek ásni", majd pár órával később, hogy "Ezt tényleg meg fogom csinálni" – és aztán  tényleg megcsinálta .

Úgy tűnik, az alagutasdi végül összeér Musk egy korábbi nagy tervével, a Hyperloop nevű föld alatti vákuumos csővasúttal. Musk először még 2013 júniusában beszélt a Hyperloop ötletéről, de akkoriban azt mondta, a megvalósítást átengedi másoknak. Több cég bele is vágott a projektbe, mire Musk idén augusztusban bejelentette, mégis maga építi meg a szupervasutat.

Rovatok