Index Vakbarát Hírportál

Új részletek derültek ki az orosz titkosszolgálati botrányról

2017. augusztus 25., péntek 16:05

Egy tekintélyes független orosz tévécsatorna, a Dozsgy újabb információkat közölt az orosz titkosszolgálati botrányról, amelyben decemberben letartóztattak két hírszerzőt és egy neves orosz biztonsági cég egyik vezetőjét – írja az ITcafé.

Januárban derült ki, hogy az orosz hatóságok még decemberben hazaárulás vádjával letartóztatták Szergej Mihajlovot, az orosz titkosszolgálat, az FSZB egyik kiberbűnözés elleni harcért felelős vezetőjét, Ruszlan Sztojanovot, az orosz kiberbiztonsági cég, a Kaspersky Lab számítástechnikai incidenseket felderítő csapatának vezetőjét és Dmitrij Dokucsajevet, aki orosz lapértesülések szerint korábban hekkerként dolgozott, de egy bankkártyás csalás után letartóztatták és beszervezték az FSZB-hez.

A New York Times már akkor azt írta, hogy ezekre az információkra hivatkozva állítja Washington, hogy az oroszok állnak az amerikai választások alatt történt hekkertámadások mögött, amelyekkel az amerikai hírszerzés és az azóta leköszönt Obama-adminisztráció az orosz államot és személyesen Vlagyimir Putyin elnököt vádolták meg.

A Dozsgy állítólag belső FSZB-s forrásból származó információi szerint az egyik letartóztatottat, Mihajlovot azzal vádolják, hogy az FSZB megbízásából dolgozó orosz hekkerektől származó adatokat adott át a CIA-nak. Az amerikaiak állítólag ezekre támaszkodva hajtottak végre operatív műveleteket, például letartóztattak két neves orosz hekkert, Roman Szeleznyevet és Jevgenyij Nyikulint.

A Dozsgy értesülései szerint az orosz hatóságok tudtak arról is, hogy az FSZB-tisztek adatokat szivárogtatnak ki, de egy ideig nem tettek semmit, csak akkor léptek fel, amikor ők is belekeveredtek a hírhedt Saltaj-Boltaj ügybe. Ez a hekktivista csoport kínos adatokat publikált az FSZB vezetőiről és orosz politikusokról.

Az FSZB 2016-ban azonosította a Saltaj-Boltaj tagjait, de a jelentések szerint Mihajlov és Dokucsajev letartóztatás helyett arra akarta rávenni őket, hogy a csatornáikon az általuk megadott információkat terjesszék. Ez keltette fel állítólag a belső ellenőrzés gyanúját, és ez vezetett a letartóztatásokhoz. A tévé úgy tudja, hogy a Saltaj-Boltaj vezetője, Vlagyimir Anyikejev nemrég azért kapott csak kirívóan enyhe büntetést, mindössze két év börtönt, mert terhelő vallomást tett Mihajlovra és Dokucsajevre.

Rovatok