Index Vakbarát Hírportál

90 millió dollárt kapott a repülőtaxi-vállalat

2017. szeptember 6., szerda 19:08

A német startup, a Lilium 90 millió dollárnyi támogatást kapott, hogy megépítsen egy ötszemélyes, teljesen elektromos repülő taxit. A tőkeinjekciót a Lilium arra fogja használni, hogy elkészítsék a saját Lilium Jet nevű modelljüket, illetve a ma 70 fős létszámot bővítik.

A tervek szerint a Lilium Jet egy feltöltéssel egy órán át repülhetne, maximum 290 kilométeres óránkénti sebességgel. Lehetőség lesz olyan szolgáltatások igénybevételére is, hogy a felhasználók légitaxit rendeljenek maguknak egy közeli leszállópályára.

A pénzügyi befektetésnek köszönhetően a Liliumnak most már több mint 100 millió dollár tőkéje van; tavaly 10 milliót tudtak összekalapozni a fejlesztésre. Az új támogatók: a kínai Tencent; a Skype-alapító Niklas Zennstörm új cége, az Atomico; a Twitter-társalapító Ev Williams által létrehozott Obvious Ventures; és az LGT magánbank.

Bár egy korábbi felmérés szerint egyes utasok soha nem ülnének be egy pilóta nélküli légitaxiba – amilyen a Lilium Jet is lesz –, a szolgáltatás ígéretesnek tűnik. Áprilisban a Lilium világelsőként sikerrel teljesítette a repülési teszteket. Ha minden jól alakul, a Lilium Jet 2019-ben rendszerbe állhat. A leszállópályákkal bővített on-demand szolgáltatások 2025-től lesznek igénybe vehetők.

Rovatok