Index Vakbarát Hírportál

Brutális adatszivárgás volt az Equifaxnál

2017. szeptember 8., péntek 15:54

Az adatszivárgások manapság annyira gyakoriak, hogy szinte csak mínuszos hírt érnek meg. A Yahoo vagy az Oath esetében egymilliárd felhasználó adatai kerültek illetéktelen kezekbe; lehetne még ennél is nagyobb volumenű egy adatlopási botrány?

Mint kiderült: lehetne. A hitelközvetítéssel foglalkozó Equifax csütörtökön jelentette be, hogy 134 millió felhasználójuk adatait szerezték meg. A felsorolt nagy cégek adatszivárgásaihoz képest ez elenyészőnek tűnik, de a megszerzett információk is sokkal értékesebbek.

Az Equifax adatbázisához hozzáférő rosszfiúk igazi aranybányára bukkantak. A hekkertámadás elsősorban amerikai ügyfeleket érint, de brit és kanadai érintettjei is voltak. És hogy mihez férhettek hozzá a támadók? Csupa értékes információt: társadalombiztosítási számokhoz, rendszámtáblák adataihoz, születési dátumokhoz. És 209 ezer ügyfél bankkártyaadataihoz, valamint 182 ezer ügyfél személyes adataihoz.

Az érintett országok hatóságai közösen dolgoznak az ügy kivizsgálásán.

Az Equifax jelentése szerint az adatszivárgást július 29-én észlelték. Megtették a szükséges ellenintézkedéseket, és megbíztak egy kiberbiztonsági céget az ügy kivizsgálásával. Ők fogják felmérni a károkozás pontos mértékét, és hogy pontosan mihez fértek hozzá a támadók.

Az Equifax elindított egy oldalt, ahol mindenki ellenőrizheti, hogy kiszivárogtak-e az adatai. A vállalat ügyfeleinek ingyen hitelfelügyelet és személyazonosság-védelem jár, így különösen fontos ellenőrizni, hogy érintettek vagyunk-e az adatlopásban, mert ez esetben teljeskörű kártérítés jár.

Rovatok