Index Vakbarát Hírportál

Elutasították annak a férfinak a kérelmét, aki azt állította, hogy ő találta fel az emailt

2017. szeptember 8., péntek 09:43

Egy amerikai bíróság elutasította annak a férfinak a rágalmazási kérelmét, aki azt állította, hogy 1978-ban ő találta föl az emailt. Shiva Ayyadurai tavaly perelte be a Tech Dirt hírportált, miután több cikket is közöltek, amik cáfolták az állításait. Az ügyben eljáró bíró szerint az emailt lehetetlen pontosan definiálni, így Ayyadurai állításait nem lehet bizonyítani.

Ayyadurai ellentmondásos állításai arra a kijelentésre alapulnak, hogy 1978-ban tervezett egy szoftvert, amit EMAIL-nek hívott. Az EMAIL-t New Jersey-i orvosi egyetemen használták. 1982-ben szerezte meg a szoftverhez fűződő szabadalmi jogokat.

Azóta többen is megírták, hogy mi a probléma Ayyadurai állításával. Az egyik legszigorúbb kritikus a Tech Dirt volt, akik több cikkben magyarázták el, miért nem nevezhető Ayyadurai szoftvere az email definitív verziójának. Ő válaszul beperelte őket, 15 millió dollár kártérítést követelve.

A technológiatörténészek szerint az email nem egy szoftver, és nem egy szabvány. A manapság emailként ismert formátumra több különböző szoftver és fejlesztés is hatást gyakorolt; nem lehet egyetlenegy szoftverre leszűkíteni a kört. Az email létrejöttéhez vezető munka oroszlánrészét azonban már 1978 előtt elvégezték, és ehhez nem volt szükség Ayyadurai szoftverére.

A bíróság végül úgy döntött, hogy az email eredettörténete nem egyértelmű, így a Tech Dirt nem követett el becsületsértést, amikor azt állították, hogy az emailt nem Ayyadurai találta föl.

A történetnek még nincs vége: Ayyadurai fellebbezett a bírósági döntés ellen.

Rovatok