Index Vakbarát Hírportál

Minden, amit tudni lehet az új iPhone-ról

2017. szeptember 10., vasárnap 23:48

3d-s arcfelismerő, hatmagos processzor, eltűnő Home gomb, újratervezett AirPod fejhallgató, vezeték nélküli töltés, az arckifejezésünket utánozó emojik, kétlencsés elő- és hátlapi kamera. Ezek még csak pletykák, de az biztos, hogy az Apple könyörtelenül elbánik majd a cég történetének legnagyobb adatszivárogtatójával.

Egy váratlan adatszivárgás miatt eddig ismeretlen részletek derültek ki az Apple új okostelefonjáról – írja a BBC Online.

Az iPhone 8 hivatalos bemutatója kedden lesz; ennek megfelelően már most is épp elég spekulációt, kiszivárgott hírt és pletykát hallhattunk róla. Most viszont többről van szó. Egy szakértő szerint ez az Apple történetének legnagyobb adatszivárgása.

Szándékos szabotázs lehetett

Az Apple nagy hangsúlyt fektet rá, hogy a megjelenés előtt soha, semmilyen hivatalos információ ne szivárogjon ki az új eszközeiről. A hírek azonban már csak ilyenek: a gyártóktól kiszivárgó kémfotók, a neves újságoknak névtelenül nyilatkozó források és a forráskódokban felbukkanó titokzatos megjegyzések mind táptalajt biztosítanak a folyamatos spekulációnak. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nem véletlenül nyilatkozta 2012-ben, hogy meg kell duplázni az adatvédelemre vonatkozó erőfeszítéseiket.

Az új információk közül néhányat már korábban is ismertünk; ilyen az is, hogy az iPhone 8-ban nem fogják használni az ujjlenyomat-leolvasásra építő azonosítási technológiát, a Touch ID-t. Az is árulkodó volt, amikor a HomePod hangsugárzók tesztkódjában találtak ígéretes nyomokat.

Az új szivárgásról viszont sokan azt gyanítják, hogy szándékos szabotázs lehetett.

Legjobb tudomásom szerint ezeket a buildeket bárki letöltheti, de hosszú, kitalálhatatlan webcímek mögé rejtették őket. Az Apple-től valaki eljuttatta ezeket a címeket a 9to5Macnek és a MacRumorsnak. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez nem hiba volt, hanem egy Apple-alkalmazott szándékos, rosszindulatú akciója.

– írta John Gruber Apple-szakíró a szivárgásról.

Sem a két érintett oldal, sem Gruber nem fedte fel a forrásait. A BBC egy független forrásból úgy értesült, hogy egy névtelen forrás eljuttatta az információ forrását – az iOS 11 mobil operációs rendszer végleges kódját – a szóban forgó kiadványokhoz.

Ez a szivárgás több meglepetést lőtt el, mint bármelyik az Apple történetében.

– írta Gruber.

iPhone X, Animoji, arcfelismerő

A fejlesztők még mindig túrják az iOS 11 forráskódját a kibányászható információkért. Amit már most sejteni lehet:

Me too. New bezel-less form factor as well pic.twitter.com/Y0RrSOk2OO

— Guilherme Rambo (@_inside) July 31, 2017

via GIPHY

There are little tidbits in the OS suggesting upcoming iPhone will have a 3x screen at 1125x2436. Hard to gauge what that will mean for devs pic.twitter.com/SK8QjOAfDt

— Steve T-S (@stroughtonsmith) July 31, 2017

Az Apple embervadászatra készül

Az elmúlt három hónapban ez a második eset, hogy az Apple-t egy saját alkalmazottja szívatja meg. Júniusban egy egyórás belső megbeszélés hangfelvétele szivárgott ki - ami ironikus módon arról szólt, hogy hogyan lehetne megelőzni ezeket a kiszivárgó infókat -, és a beszélgetés hanganyaga felkerült az Outline híroldalra. Ezek szerint az Apple a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), az FBI és a titkosszolgálat szakértőivel szeretné elcsípni a szivárogtatókat.

Az Apple hihetetlen erőfeszítéseket fog tenni, hogy megtudják, hogyan történhetett ez, és nem irigylem az illetőt, aki csinálta, mert számára nem lesz irgalom.

– mondta Ben Wood a CCS Insight elemzője a BBC-nek. 

Az Apple nem kommentálta az értesüléseket.

Rovatok