Index Vakbarát Hírportál

Arcfelismerő rendszerrel tartják szemmel a pekingi diákokat

2017. szeptember 13., szerda 17:06

Arcfelismerő rendszerrel szerelték fel egy neves pekingi egyetem kollégiumi épületeit a diákok megóvása és szemmel tartása, illetve a biztonsági őrök tehermentesítése céljából. A Pekingi Normal Egyetem kampuszán 44 arcfelismerő berendezést helyeztek ki 19 épület bejáratánál, 18 ezer diák megóvására és felügyeletére – írja az MTI a Hszinhua kínai állami hírügynökségre hivatkozva.

A hálóhelyiségeikbe igyekvő diákoknak ezentúl néhány másodpercre meg kell állniuk a kollégiumuk bejáratánál és bele kell nézniük az érzékelőbe, valamint felmutatniuk a belépőkártyájukat. Ha az arc és a kártya egyezik, a rendszer kinyitja a kaput és üdvözli a diákot.

A berendezést gyártó pekingi cég egyik munkatársa szerint a rendszer hangfelismeréssel is működik. Azoknak a tanulóknak, akik elfelejtik magukkal vinni az azonosítókártájukat, elegendő bemondaniuk az azon szereplő utolsó négy számjegyet, miközben beolvastatják az arcukat. A rendszer 26 kínai dialektust képes felismerni és 98 százalékos pontossággal működik.

Az egyetem szerint az új rendszer elsősorban biztonsági célokat szolgál, de vannak persze más előnyei is.

Ezentúl tudni fogjuk, hogy ki marad távol éjszakára vagy ki az, aki sokáig kimarad. A rendszer segít nekünk jobban nyomon követni a diákok hollétét

– jegyezte meg az egyik illetékes.

A kínai felsőoktatási intézmények körében ugyan a Pekingi Normal Egyetem az élen jár azzal, hogy arcfelismerő rendszert telepített a kollégiumépületeibe, országszerte azonban már elterjedt ez a technológia. A pekingi Ég templomában például a vécépapírtolvajok elrettentésére, egy kelet-kínai útkereszteződésnél pedig a tilosban átkelő gyalogosok elcsípésére használják.

Az egyetem áprilisban helyezte ki az első arcleolvasót és a nyári szünetben kiterjesztette a rendszert. Eddig a diákok 70 százaléka regisztráltatta az arcát, a gólyáknak pedig kötelező átesniük az arcleolvasáson.

A tanulók egy része nagyobb biztonságban érzi magát az új rendszer üzembe helyezése óta, és a biztonsági őrökre nehezedő nyomás is enyhült. Néhány tanuló azonban arra panaszkodott, hogy a program nem képes felismerni az embert egy drasztikusabb hajvágás vagy egy-egy plasztikai műtét után.

Rovatok