Index Vakbarát Hírportál

Lopakodó robothelikoptert mutatott be Kína

2017. szeptember 18., hétfő 10:02

A kínai Aviation Industry Corp bemutatott egy önvezető helikoptert, amit harci és felderítő műveletekre egyaránt lehet használni. Ezzel tovább bővül a katonai felhasználásra alkalmas eszközöknek a száma, amiket Kína tengerentúli és külföldi vásárlóknak is elérhetővé tesz.

Az állami tulajdonú vállalat a múlt csütörtökön kezdődött China Helicopter Expón mutatták be az AV500W típusnevű helikoptert. Az autonóm működésre alkalmas jármű 7,2 méter hosszú, a tömege 450 kilogramm, a csúcssebessége 170 kilométer óránként, és 4000 méter magasra emelkedhet. Körülbelül 120 kilogramm fegyvezetet és rakományt szállíthat.

A felderítésre alkalmas változat akár nyolc órán át is levegőben maradhat. A harci feladatokra szánt modell üzemideje  négy óra. Egy felfegyverzett AV500W négy levegő-föld rakétát szállíthat, a pontos célzást radarjelek segítik. A rakéták tömege 8 kilogramm, hatótávolságuk 5 kilométer. A helikopter bombákkal vagy fedélzeti gépfegyverrel is felszerelhető – írja a Defencetalk haditechnikai hírportál.

A jármű utolsó repülési tesztjeit még idén befejezik. A tömeggyártás 2018-ban kezdődhet.

Rovatok