Index Vakbarát Hírportál

Már a Microsoft is megjelöli az álhíreket

2017. szeptember 18., hétfő 09:53

A Microsoft bejelentette, hogy a Bing nevű keresője mostantól tényellenőrző oldalak cikkeit is oda fogja rakni a keresési találatok alá, ha valami olyasmire keresünk rá, amiről esélyes, hogy álhír – írja a Verge.

A keresési találatok alatt nemcsak a Snopes, a Politifact és hasonló tényellenőrző oldalak releváns linkjei kapnak helyet, hanem rögtön az ítéletük is megjelenik az adott témáról, hogy a felhasználók már külön kattintás nélkül is láthassák, hogy az őket érdeklő információ igaz-e vagy hamis, esetleg valahol a kettő közé esik. Magukat az álhírekre vezető linkeket viszont a Bing se jelöli meg kamuként, azok sima keresési találatként jelennek meg.

A Google keresője áprilistól tudja ugyanezt, bár érthető, hogy ők jobban siettek, hiszen magasan piacvezetők, ezért sokkal erősebb kritika is érte őket (meg a Facebookot) azért, amiért nem léptek fel elég erőteljesen az amerikai elnökválasztások idején tetőző álhíráradattal szemben.

Se a Google, se a Bing megoldása nem korlátozódik egyébként a nagy tényellenőrző oldalakra, bármelyik másik oldalba beágyazható az a keresők által használt kódrészlet, amely alapján aztán behúzzák a találatok mellé a kapcsolódó tényellenőrző cikket. Ez elvileg visszaélésére is lehetőséget adhat, de a Bing azt mondja, nem fog, mert igyekeznek igazolni, hogy egy-egy ilyen oldal megfelel bizonyos minőségi kritériumoknak, mielőtt teret adnak neki. Más kérdés, hogy ezt akkor már miért nem rögtön az álhíreket terjesztő oldalakkal teszik meg. (Nyilván azért, mert félnek, hogy határesetekben cenzúrával és a szólásszabadság elnyomásával vádolnák őket.)

Rovatok