Index Vakbarát Hírportál

Egységes frontot akar Európa a kiberháborúban

2017. szeptember 19., kedd 19:23

Javaslatot nyújtott be az internetes biztonság megerősítésére kedden az Európai Bizottság 

egy uniós kiberbiztonsági ügynökség felállításáról

és egy közös tanúsítási rendszer elfogadásáról. A brüsszeli testület a már működő európai uniós hálózat- és információbiztonsági ügynökséget (ENISA) fejlesztené tovább

Új szervezet a tervek szerint jobban garantálná a digitális termékek és szolgáltatások biztonságos használatát. Ez az EB szerint annál is fontosabb, mivel 2016-ban naponta több mint négyezer zsarolóvírusos támadást számoltak össze,

az uniós vállalkozások 80 százaléka pedig már legalább egyszer szembesült kiberbiztonsági eseménnyel,

A Bizottság javaslata - nem nevesítve, de utalva az orosz hibrid hadviselésre - arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre gyakrabban használnak állami szereplők számítógépes eszközöket geopolitikai céljaik elérésére.

Az új ügynökség a tagállamokat segítené a számítógépes támadások kezelésében és azok megelőzésében, illetve analitikai központokat hozna létre az információk és a tudás eredményesebb megosztása céljából - más kérdés, hogy érdemes-e ezeket az adatokat megosztani bizonyos, orosz befolyás alatt áll uniós tagállamokkal.

A javaslatban szereplő közös tanúsítási rendszer pedig egyebek mellett azon eszközöknek a megbízhatóságát garantálná, amelyek kulcsfontosságúak napjaink kritikus infrastruktúráiban, például az energetikai és a közlekedési hálózatokban. Ezzel a javaslat szerint nem csak a védelem erősödne, de a digitális gazdaság is új lendületet kapna.

Az EB a csalással és a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök hamisításával szemben is új intézkedéseket javasolt, illetve tervezetek elfogadását kezdeményezte arról,

hogyan biztosítható Európa gyors reagálási képessége, ha nagyszabású kibertámadások miatt egységes operatív fellépésre van szükség.

A Bizottság javaslata még messze van a megvalósítástól, hiszen az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell még hagynia.

(MTI)

Rovatok